Kaktusz, tequila, Mexikó…

debrecen portal
 

Kaktusz, tequila, Mexikó…

Kaktusz, tequila, Mexikó…
A kaktusz, a tequila, a sombrero mind Mexikót jellemző közhelyek. Ha ezek a szavak egy mondatban fordulnak elő, akaratlanul is elképzelünk egy illuminált állapotban lévő férfit, akinek a gondolatai mondjuk úgy – letisztultak. Az átlagos európai embernek ez a kép a hétköznapi levertséggel párosul. Ám mexikói szemmel nézve ezek a szimbólumok alárendelődnek egy fontosabb paraméternek. Az elképzelt alak ugyanis minden esetben egy férfi, egy macsó, akinek joga van lerészegedni. A több liter tequila elfogyasztása nemzeti érzését erősíti a világban: vivir en México!
A macsó egyébként egy csizmás ember. Jelentősebb összeget költenek csizmájukra, mint gondolnánk. Minél egzotikusabb állat bőréből készül a csizma, viselője annál rangosabb helyet tudhat magáénak a macsóhierarchiában.
Ám - mint említettem – ez a kép elég banális. No nem a mexikóiak aszkéta beállítottsága miatt. Hanem mert a sombrero inkább csak a lovasbemutatók kötelező kelléke és mert a sztereotípiával ellentétben a tequilát ritkán isszák tisztán. A legelterjedtebb fogyasztási mód, hogy grapefriutlével fogyasszák.
A mexikóiak csak örömükben vagy bánatukban isznak. A sör mellett főleg a rum, a vodka és a brandy a menő. Ezeket gyűjtőnéven vinonak nevezik. Míg máshol ez bort jelent, itt ha valaki bort akar inni azt külön jelzővel kell jeleznie: itt asztali bornak – vino de mesa-nak hívják. Ebből is láthatjuk, hogy itt a bor tényleg nem vagány.
A pulque egy ősi azték ital. Az agavéból készítik, ami egy hosszú, széles, húsos levelű kaktuszféle. 30 literes agyagedényben szállítják hol szamárháton, hol biciklin. Utazás közben a nap sugarainak hatására keletkezik benne az alkohol. Az idő elteltével és a forróság emelkedésével bódító hatása gyarapszik. Mexikóváros déli részén, Xochimilcóban tizenöt éve még száz pulquería, azaz pulque kocsma volt, mára számuk kb. tízre csökkent.
A zene kulcsszerepet tölt be a kocsmai hangulatban. Itt kevésbé elterjedt a rocola, a sarokban álló gépi dj, helyette inkább a gitáros kocsmai vándorzenész deríti jó kedvre az egybegyűlteket. Ha hamis a játéka, két-három dal után mennie kell, ha viszont elnyeri a közönség tetszését a műsorkészlet, akkor nemigen engedik el záróra előtt.
Szeretettel várjuk az amigokat és a senoritákat a Kaktusz Pubban. Kóstoljátok meg mexikói italainkat és mulatozzunk együtt hajnalig!

A cikk partnere: 

Teteje