Létezik álommunkahely? Mi kellhet hozzá?

 

Létezik álommunkahely? Mi kellhet hozzá?

Melyek azok a szempontok, amelyek betartásával „szerethető céget” tudunk létrehozni, lojális munkatársakkal? A siker felé az alábbi pontok betartásával juthatunk el.

Személyes márkánk – a hitelesség

A nulláról felépített cég a legtöbb cégvezető számára nem csupán üzlet – személyes kötöttséget jelent. A cég élete 0-24-ben kihat a cégen kívüli területekre is  befolyásolja a családi életünket, a szabadidőnket. Az üzleti döntéseinket a személyiségünk is meghatározza. A cég vezetése visszatükrözi a vállalati kultúrát, így a személyes hitelességünk kulcsfontosságú, legalább annyit nyom a latban, mint a cég anyagi stabilitása.. Egy hiteles, erős, karizmatikus vezető, aki tisztában van saját céljaival és tudatosan építi önmagát párhuzamosan a cégével együtt, vonzó perspektíva a tehetséges pályakezdő fiatalok számára.

Céges értékrend

A céljaink eléréséhez le kell fektetni a síneket, ki kell alakítani az autópályát - meghatározni a kereket, hogy melyik azok az  értékek, melyek mentén vezetni szeretnénk a cégünket. Ez lehet akár öt erős pontban meghatározott lista, de akár ennek többszöröse is, a lényeg, hogy tükrözze azokat a szabályokat, melyeket elvárunk és betartunk.
Ez nem csupán az új munkatársainknak jelent majd sorvezetőt, hanem időközönként nekünk is segít a számvetésben. Emlékeztet arra, hogy miért dolgozunk, és ha bármikor is irányváltásra van szükség, az alaphoz akkor is tartani tudjuk magunkat. Ez az ügyfeleinknek és a munkatársainknak is stabilitást sugároz.
 

A csapat hangja

Egy cégnek szüksége van az erős vezetésre, de ne feledkezzünk meg róla, hogy van egy remek csapatunk is. Vezetőként meg kell tanulnunk azt, hogy mikor kell meghallgatni a munkatársainkat is. Mert nem mindig csak a mi szavunk a mérvadó. A visszajelzések, az ötletek, mind mind fontosak a jó vezető számára. Ha például új munkatársra van szükségünk, az interjún azt is derítsük ki, hogy ő mit vár a vállalatunktól, neki miért lenne jó ez a munka. Ha meghallgatjuk az alkalmazottainkat, azt sugalljuk számukra, hogy fontos a véleményük, figyelünk rájuk, és döntéseinek mindent mérlegelve hozzuk meg. És itt újra az első ponthoz jutunk, fokozzuk a személyes hitelességünket.

Ígéretek betartása

Az üzlet személyes játszma. Ám nem csak a mi szempontjaink fontosak. Ha a csapatunkat hosszú távra tervezzük megtartani, a kölcsönösség elengedhetetlen. Akár állandó alkalmazottaink vannak, akár időszaki munkáról van szó, az ígéretek betartása nagyon fontos. A lojalitás, a motiváltság ellensége a bizonytalanság, a feltételek folyamatos változtatása.

Ezeknek az egyszerűen megvalósítható pontoknak a segítségével vegyük végig már ma, hogy vajon mi átmennénk-e a rostán? A szakértők szerint a tétovázásból nem lesz nyereségünk. Hozzunk létre erős vállalati kultúrát, legyünk merészek, és ha kell, gondoljuk újra a kezdeti elképzeléseinket, ha úgy érezzük, a mi cégünknél valami nem stimmel. Sokan távoztak a cégtől az elmúlt hónapokban? Legyünk bátrak, és nézzünk szembe a hibákkal, minden javítható.

 

Teteje