Legyen hatékony a visszajelzés!

 

Legyen hatékony a visszajelzés!

Minden cég életében vannak visszatérő események, rituálék, amelyeket se a vezetők, se a munkavállalók nem szeretnek kifejezetten. Ilyen a visszajelzés. A vezetők ezt általában nem tartják túl hatékonynak, a munkavállalók pedig úgy vélik, nem kapnak használható információkat. A nem megfelelő kommunikáció pedig csak ront a helyzeten.

Már pedig a visszacsatolás jó és fontos tényező, hiszen így alakítható ki a munkahelyi kultúra, a tanulás, így javítható a teljesítmény, az eredmények és így érhető el fejlődés. Mégsem szereti egyik fél sem. Az úgynevezett konstruktív kritika hatására a felek dühöt, aggodalmat, megbántottságot érezhetnek, és demotiváló élményt kelt. Ha viszont a visszajelzés során a vezető biztonságos körülményt teremt, és a munkavállaló úgy érzi, hogy tiszteletben tartják, a visszajelzés pedig egy tanulási folyamat része, amely pozitív irányba visz, akkor ez a visszajelzés hatékony lesz.

Ahhoz, hogy a visszajelzés hatékony legyen, előremutatónak, tárgyilagosnak, tényszerűnek kell lennie. Kerülni kell az általánosságokat, mindig a problémákra kell koncentrálni. Mindig egyszerűen kell fogalmazni, és megoldásokat, vagy alternatívákat kell kínálni. A visszajelzést mindig a megfelelő időben kell adni, és csak saját tapasztalatból származót szabad adni. Meg kell bizonyosodni róla, hogy az illető megértette a visszajelzést, majd nyomon kell követni. A hatékony visszajelzés folyamatos gyakorlást igényel, állandó folyamatnak kell lennie, rendszeresnek, jól időzítettnek, egyértelműnek, rövidnek és befogadhatónak.

A visszajelzést fogadni is kell, fogadáskor azonban féken kell tartani az érzelmeinket. Minden dolgozónak van gyengesége, erőssége, javítható és jó tulajdonsága. Ezeket a visszajelzéseken keresztül tudjuk javítani, hogy elérjük a célunkat. Ahhoz azonban, hogy változtatni tudjunk, időre van szükség. Fogadáskor legfontosabb, hogy hallgassuk végig a visszajelzést, legyünk nyitottak, ne mentegetőzzünk, tisztázzuk a kérdéseinket, adjunk időt magunknak.

Teteje