Lendület a világ tőkepiacain

Részvények
 

Lendület a világ tőkepiacain

ÉRDEMES MÉG BESZÁLLNI A MAGYAR RÉSZVÉNYEKBE

A nyár végéig kitarthat a lendület a világ tőkepiacain, és különösen igaz lehet ez a magyar eszközök tekintetében – hangzott el az Equilor Befektetési Zrt. sajtóreggelijén. A hazai makrogazdasági mutatók támogatják a további emelkedést, az újraindult kamatcsökkentési ciklus egyre vonzóbbá teszi a részvényeket, de a stabil forintárfolyam is kiemeli Magyarországot a feltörekvő piacok köréből. A Brexitben nem hisznek a szakértők, sőt jó befektetési lehetőségként tekintenek a brit eszközökre.

A jelenlegi árfolyamokon a hazai papírok megfelelően árazottak, az Equilor vezető elemzője, Kiss Mónika ennek ellenére úgy véli, hogy folytatódhat a rali. Az alacsony kamatkörnyezet hosszabb távon kitart, az Európai Központi Bank továbbra is nyitva tartja a pénzcsapot, a befektetők pedig egyre nagyobb arányban fordulnak a feltörekvő piacok, és ezen belül elsősorban Magyarország irányába.

Az Equilor szerint az OTP és a Mol lehet a legjobb választás. A bankpapírt fundamentálisan 7200 forintra értékelik vételi ajánlás mellett. Az OTP-t 6800 forint környékén érdemes venni, 7450 forintnál pedig zárni kell a pozíciót. A Molt 17 050 forintra tartják az elemzők, 16 100 forintnál érdemes beszállni, 17 300-nál azonban adni kell a papírokat. A Richter esetében felhalmozást javasolnak, a papírt fundamentálisan 6100 forintra értékelik, ezért szerintük 5300 forint körül érdemes venni, a záróértéket pedig 5800 forintra teszik. A Magyar Telekomra semleges az ajánlás, a távközlési papír értéke a jelenlegi szinteknek megfelelő 470 forint, 455 forinton vételre, 490-nél pedig már eladásra javasolt a részvény.

A nemzetközi részvények között is érdemes szemezgetni, Kiss Mónika az európai piacról az Adidast, a Nivea krémeket gyártó Beiersdorf-, illetve a Daimler-részvényeket javasolja vételre. A szektorális összevetésben a háztartási és fogyasztási javak, illetve az autóipar, kiskereskedelem, a média, a technológia ágazatban érdekelt vállalatokat érdemes figyelni, nem ajánlott a vegyipari, olaj- és földgázipari, egészségügyi papírokat venni. A forint idén még tartósan erős maradhat, a jegybanknak a jövő évre sikerül meggátolnia a túlzott erősödést – mondta Szántó András, az Equilor lakossági üzletágának igazgatója. Az alapráta idén 0,75 százalékig mérséklődhet, de nem zárható ki a 0,5 százalékos alapráta sem. Mindez a forintot idén 318-ig, jövőre 325-ig gyengítheti az euróval szemben. A dollár jegyzése idén 281 forint körül alakulhat, jövőre azonban ismét erőse kap a zöldhasú, így 2017-ben már 325 forintba kerülhet.

Az Equilor idén mérsékeltebb, 2,2 százalékos gazdasági növekedésre számít, jövőre pedig 2,6 százalékra gyorsulhat az ütem. Az infláció idén átlagosan 0,6, jövőre pedig 2,2 százalék lehet, ha fennmarad a fiskális fegyelem, az államháztartási egyenleg idén –2,2, jövőre –2,1 százalék körül alakulhat, az államadósság pedig a tavalyi 75,3 százalékról 74 százalékra mérséklődhet 2017 végére. A nemzetközi események is befolyásolhatják a hazai teljesítményt, a monetáris politikák, illetve az olaj árának alakulása mellett a britek kilépése az unióból is tartogathat meglepetéseket.

A Brexitet a magyar gazdaság is megérezné, a fizetési mérleg mindössze 0,5 százalékkal romlana, a GDP legfeljebb 0,3 százalékkal mérséklődne, de az EU-s források mérséklődése 800 milliárd forintos forráskiesést eredményezne Magyarországon, így a gazdasági visszaesés akár 0,8 százalékos is lehet. Az Equilor ugyanakkor lehetőséget lát a brit népszavazásban, mivel nem tartják valószínűnek a kilépést, vételre javasolják a fontot a forinttal, dollárral és euróval szemben, hiszen a brit deviza a szavazásig gyengülni fog, azt követően azonban ismét jelentős felértékelődés várható. A szakértők felhívták a figyelmet, hogy fontban kibocsátott magyar államkötvény is van a piacon, de érdemes lehet válogatni a brit pénzügyi papírok között is.

Forrás: magyaridok.hu

Teteje