Már a hitelpiacon is érezhető a csok-hatás

CSOK
 

Már a hitelpiacon is érezhető a csok-hatás

Az év első két hónapjában 8,8 milliárd forint értékben folyósított jelzáloghitelt a K&H Bank, ami 38 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - mondta Rajna Gábor, a K&H banki értékesítési hálózatért és a támogatásért felelős igazgatója a pénzintézet keddi sajtóbeszélgetésén Budapesten.

Az ingatlanhitelek bővülnek
A bank az idén a jelzáloghitelezés terén jelentős élénkülésre számít, elsősorban a lakóingatlanok piacán emelkedhet nagymértékben a kereslet, ezen a területen legalább 150 ezer tranzakciót várnak, elsősorban a csok kedvező hatásának köszönhetően.
Az igazgató elmondta, hogy napjainkban minden hatodik jelzáloghitelt a K&H folyósít, a lakossági hitelpiac egyik legfontosabb szegmense lesz a jövőben a jelzáloghitelezés. A bank az év első két hónapjában az új folyósítású jelzálog- és lakáshitelek piacán egyaránt közel 15 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett - fűzte hozzá.

A bankban februárban a folyósított jelzáloghitelek 62 százalékkal nőttek 2015 februárjához képest, és az állomány elérte a 4,2 milliárd forintot. Az átlagos hitelösszeg is tovább emelkedett, 7,4 millió forintra - mondta Rajna Gábor.

Csökkentek a költségek
A K&H szakembere arra is felhívta a figyelmet, hogy a teljes hiteldíj mutatók (thm) az elmúlt 5 évben meredeken csökkentek, ez szintén hozzájárulhat a jelzáloghitelek iránti kereslet élénküléséhez.
Az igazgató kifejtette: a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében felvehető konstrukciók iránt erős az érdeklődés. Februárban mintegy 500 ügyfél tájékozódott a kedvezményes hitelekről a bank weboldalán, az igénylések száma pedig hónapról hónapra emelkedik.

Az év első két hónapjában közel 340 millió forint értékben futott be csok-igénylés a bankhoz, a legtöbb ügyfél használt lakás vásárlására, 26 százalékuk a 10 milliós támogatásra nyújtott be kérelmet, 59 százalék pedig a meglévő gyermek után igényelte a támogatást. Az igénylők 73 százaléka a csok mellé a kedvezményes hitelt is kérte.

 

A cikk partnere: S.P.C. Ingatlaniroda

 

Forrás:tozsdeforum.hu

Teteje