Meditáció a harmóniaházban

meditáció, debrecen, harmóniaház
 

Meditáció a harmóniaházban

„Te magad légy a változásamit látni szeretnél a világban.”  (Gandhi)

Mindennapjaink forgatagában meglehetősen kevés idő jut magunkra. Külső ingerekre reagálva éljük az életünket. Rohanunk a gyerek után, végezzük a munkánkat, intézzük az ügyeinket. Este hulla fáradtan esünk az ágyba.

Ahhoz, hogy az elménket egy kicsit elcsendesítsük nincs sok időre szükségünk. Napi 1-2 alkalommal megtehetjük és nem igényel hosszú időt. Első hallásra a meditáció szó valamilyen elvont, nehéz dolgot jelenthet, pedig végtelenül egyszerű dologról van szó. Egy kis időre ki kell zárnunk a külvilágot, a külvilág ingereit.

A meditáció az elme lecsendesítése, a gondolatok kiüresítése. Legegyszerűbb formája, ha egyszerűen csak csendben, kényelmesen ülve figyeljük a légzésünket, annak ki és beáramlását.

A meditáció oldja a stresszt, összehangolja a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszert, boldoggá, elégedetté tesz. Közelebb kerülhetünk belső világunkhoz, fogékonyabbá, intuitívabbá, empatikusabbá válhatunk általa. Jobban megismerhetjük magunkat, belső rezdüléseinket. Jótékony, gyógyító hatással van testre, lélekre. Csökkenti az izmok feszültségét. A környezetünkkel nagyobb harmóniába kerülünk. Ami belőlünk kisugárzik, az kihat a környezetre, másokra, ezáltal harmonikusabbá válhatnak emberi kapcsolataink is. Rengeteg tudásra, információra tehetünk szert a külső világból, belső világunkat ugyanakkor csak elcsendesedett állapotban ismerhetjük meg. Meditáció során igazi lényünkre kaphatunk információt, választ. Ki is vagyok én valójában? Mi a létezésem célja? Megtapasztalhatjuk az egység élményét, a minden mindennel összefügg elvét.

Meditáció során a lecsendesedés folyamatához felidézhetünk hangokat, fényeket, használhatunk mantrákat, figyelmünket testünk valamely pontjára összpontosíthatjuk. Ugyan ezeket meg is tapasztalhatjuk meditációban. Egy csodálatos belső utazásban lehet részünk, ami harmóniát teremt bennünk és a környezetünkben egyaránt.   

Részletek a Harmóniaház oldalán  (http://harmoniahaz-debrecen.hu)

 

 

A cikk partnere: 

Teteje