A mexikói koktélok

 

A mexikói koktélok

Arról, hogy ki és mikor készítette el és nevezte el a legelső koktélt, számtalan történet olvasható, található. Az érdekesség kedvéért lássunk néhány lehetséges magyarázatot!
A legtöbb történet a koktélok keletkezéséről Mexikóhoz kapcsolódik. Az egyik elbeszélés Coctel mexikói királylányról szól, akinek az apja az udvarába érkező amerikai tiszteket különleges italokkal kínálta a 19. század elején. A katonák azonban azt hitték, hogy Coctel a likőr - és nem a királylány - neve. Így vált a koktél az ízes, ugyanakkor erős italok szinonimájává.
Egy másik történet szintén Mexikóhoz kapcsolódik. 
Az egyik mexikói félszigeten a helybeliek között népszerű ital volt a drac , amely több italféleség fakanállal történő összekeverését jelentette. Az egyik településen azonban kakasfarok nevű növény gyökerével keverték a likőrt. Az itt partra szálló angol matrózok hamar rákaptak az italra, azonban ők már csak cocktail ként (kakas farka) rendelték. 
 
 
A győztes kakas faroktollai. A következő magyarázat is a kakas farkához kötődik. A 18. században elterjedt kakasviadalokon ugyanis az a kakas számított győztesnek, aki vagy megölte az ellenfelét, vagy több faroktolla marad meg. Ünneplésként a közönség annyi különböző fajtából kevert italt ivott, ahány faroktolla maradt a győztes kakasnak. 
 
A michelada

A sörkoktélok császára, királya, maga a tökély ebben a műfajban. Az alap a Mexikóban jellemzően elég laza sör - itthon nyugodtan lehet az olcsó kategóriák felé nyúlkálni - és a mexikói konyha ízesítési stílusa. Mióta a sózás is megy a koktéloknál, annyira nem kell meglepődnünk, ha a sörbe a citromlé és a csiliszósz mellé sót szórnak, vagy a pohár szélét margarita módjára azzal díszítik.

A cikk partnere: 

Teteje