Mi várható a tőzsdén?

Tőzsdei hírek
 

Mi várható a tőzsdén?

Több mint 20 éve készít a Barron's rendszeres felméréseket arról, mit gondolnak a profi befektetők a részvénypiacokról, és azokról a tényezőkről, amik a tőzsdéket mozgatják. A 2016 tavaszi felmérés alapján az elmúlt két évtizedben ritkán voltak annyira kevéssé optimisták az alapkezelők, mint most. 

A felmérés érdekesebb eredményei:

- A profik nem tartanak egy globális recessziótól: 75 százalékuk arra számít, hogy a világgazdaság a mostanihoz hasonlóan növekszik majd.
- A megkérdezetteknek csak a 38 százaléka optimista vagy nagyon optimista a részvénypiaci kilátásokkal kapcsolatban, miközben tavaly ősszel még 55, tavaly tavasszal pedig 45 százalékuk volt inkább optimista. Az elmúl 2 évtizedben nagyon ritkán voltak annyira pesszimisták a profi befektetők, mint most. A profi befektetők 46 százaléka semleges, 16 százalékuk pedig pesszimista a részvénypiacokra.
- A részvénypiacok további emelkedésére a legnagyobb veszélyt a gyenge vállalati profitok jelenthetik, de a gazdasági lassulástól és kínai piaci turbulenciáktól is sok profi befektető tart.
- A válaszadók kétharmada szerint a következő egy évben legalább 10 százalékot esnek a részvénypiacok, amit elsősorban a gyenge vállalati profitok váltanak ki.
- Egy év múlva a Dow Jones index 4 százalékkal feljebb, 18756 ponton, az S&P 500 9 százalékkal magasabban, 2277 ponton, a Nasdaq pedig 7 százalékkal magasabban, 5231 ponton állhat.
- A megkérdezettek több mint fele szerint a részvénypiacok közül az amerikainak vannak a legjobb kilátásai, negyedük szerint a feltörekvő piacok emelkedhetnek a legtöbbet, és csak 14 százalék mondta azt, hogy az európai tőzsdék emelkednek a legtöbbet a következő egy évben.
- A korábbi 64 százaléknál kevesebb, de még mindig 54 százalék favorizálja a részvényeket más eszközosztályokkal szemben.
- A mostani piaci környezetben elsősorban az egyedi részvényeket okosan kiválasztó befektetők járhatnak jól, nem azok, akik a részvényindexek mozgását követik le a portfólióikban.
- Az alapkezelők kedvenc részvénye az Alphabet és az Apple.
- A leginkább túlértékelt részvények között van a Tesla, a Netflix és a Facebook.
- A válaszadók kétharmada szerint Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok következő elnöke, Donald Trumpra csak 18 százalékuk szavazna.

 

Forrás: portfolio.hu

Cimkék: 
Teteje