Milyenek lesznek az okosvárosok?

 

Milyenek lesznek az okosvárosok?

Már nem csak egy fikció, hogy okosvárosok épüljenek, hiszen ahogy terjed gépek közötti kommunikáció, egyre több fejlesztéssel találkozunk.

A világban egyre több és nagyobb város épül, fejlődik, növekedik. Felmérések szerint előreláthatólag 2050-re a teljes népesség 70 százaléka nagyvárosokban él majd. Elképesztő adat mutatja, hogy egy nap alatt átlagosan 180 ezren költöznek kisebb településekről a nagyobb városokba. Ez több feladatot ró a városokra. Például a helyi infrastruktúrát és a közszolgáltatásokat is hozzá kell igazítani a növekvő lélekszámhoz. Az információáramlás gyorsulása és biztosítása szükséges az élet gördülékeny menetéhez.

Az okosvárosok felé mozduló technológiai fejlesztések megkívánják a gépek közötti kommunikációra való odafigyelést, hiszen mindez kihat az élet minden területére, többek között a víz-és energiafogyasztás szabályozásától kezdve a tömegközlekedés megszervezéséig.

Cél: a hatékonyság és az egyszerűbb élet

Az „emberbarát” épületek, a biztonságos és száz százalékig pontos tömegközlekedés tényleg javíthatják a városokban lakók életminőségét, és élvezhető újdonságokkal teheti szórakoztatóbbá az életet a fejlesztők.

Azonban arra is oda kell figyelni, hogy milyen hátrányokkal járhat, ha túlságosan elmegyünk a technika, az urbanizáció, a kényelem, a virtuális valóság irányába.
Okosvárosokban élhetnek okos emberek. A technológia varázsa és csábítása mellett ne feledkezzünk meg a természet adta lehetőségekről, amikor elutazunk egy gyönyörű vidékre, a termelés fontosságáról, a természetes földben termelt élelmiszerekről, állataink közelségéről, mely csodálatos érzést ad. Mindezek nélkül olyan irányba változik az életünk, melynek nem mindig fogunk örülni.

Okosvárosokról és a benne rejlő lehetőségekről itt olvashatnak bővebben.

Teteje