Mindenkinek biztosítanák a digitális identitást

 

Mindenkinek biztosítanák a digitális identitást

Akár a GDP 2%-át – közel 1000 milliárd forintot - is megtakaríthatna Magyarország a digitalizációval?

Észtország a GDP 2%-át spórolta meg a statisztikák szerint azzal, hogy a papíron zajló közigazgatási folyamotok többségét átterelte a digitális térbe. A megvalósítás alapeleme a digitális hitelesítés, azaz, hogy minden észt állampolgár képes elektronikusan hitelesíteni okiratokat. A Docler Csoporthoz tartozó e-aláírás specialista NETLOCK szerint Magyarország versenyképességének egyik kulcsa lehet, hogy komolyabb szerepet kapnak a digitális törekvések a kormányzati célok között. Ennek egyik előremutató eleme, hogy Magyarország engedélyezte a videóazonosítást az e-aláírás kiváltáshoz szükséges eljárásban.
Azzal, hogy az észtek minden állampolgár számára létrehozták ún. digitális identitásukat, megnyílt az út, hogy az emberek távolról, papírmentesen intézhessék hivatalos ügyeiket. Nincs szükség személyes jelenlétre, bármilyen bizalmi szintű dokumentumot képesek távolról is hitelesíteni a polgárok. Ennek köszönhetően hetente egy Eiffel-torony méretű papírhalom kinyomtatását spórolja meg az állam és a GDP 2%-ának megfelelő költségcsökkentést értek el. Ez megegyezik azzal az aránnyal, amit korábban a NATO tagországok vállaltak a védelmi kiadások terén. A hírek szerint Magyarország például jövőre már a GDP 1,7-1,8%-át szeretné védelmi kiadásokra fordítani.
A papíralapú folyamatok digitalizációjában, pedig kulcskérdés az e-hitelesítés, vagyis az, hogy egy digitalizált irat minden tekintetben jogilag is egyenértékű lehessen a papírlapú verzióval, kiválthassa azt. “Az észt példa mutatja, hogy hatalmas költségcsökkentési lehetőségek rejlenek abban, ha a többségi társadalom képes elektronikusan hitelesíteni dokumentumokat. Itt a bizalom kulcskérdés, vagyis az, hogy digitális identitásomat kire bízom. Ez lehet az állam vagy lehet egy az állam által nagyon komolyan és szigorúan szabályozott bizalmi szolgáltató is” - mondta el Kacsenyák Barna a Docler Csoporthoz tartozó e-aláírás specialista NETLOCK államigazgatási üzletág vezetője.

A pandémia hozott nagy változást

A szakember kiemelte, a járvány és a vele együtt járó karantén időszak és tömegessé váló otthoni munkavégzés hatalmas lökést adott az e-aláírás hazai elterjedésének. “Egy év alatt nagyjából tízszeresére nőtt a NETLOCK rendszereiben elektronikusan aláírt dokumentumok száma. Nagy öröm számunkra, hogy a kormányzat gyorsan és rugalmasan reagált és már tavaly lehetővé vált, hogy személyes megjelenés nélkül, videóazonosításon keresztül is kiváltható legyen az elektronikus aláíráshoz szükséges tanúsítvány” – tette hozzá. A szakember szerint azért is fontos változás mindez, mert az e-aláírás elterjedésének egyik legnagyobb akadálya éppen az volt, hogy korábban körülményes volt a bizalmi szolgáltatás eléréshez szükséges azonosítási folyamat, amely személyes megjelenéshez volt kötve: ügyfélszolgálati irodán lehet csak kiváltani az e-aláíró tanúsítványt. A törvényi változással mindez átkerülhet a digitális térbe a videóazonosítás révén.

Gattyán György: nem utópia, hogy minden magyar ember számára biztosítsuk a digitális identitást

„A legtöbb e-aláíró szoftver funkcionalitását és felhasználóbarát jellegét tekintve nem felel meg az okostelefonhoz szokott felhasználók követelményeinek. Ezen szerettünk volna változtatni, amikor létrehoztuk a NETLOCK nevű e-aláíró szolgáltatásunkat, melynek folyamatosan fejlesztés alatt álló és legalapvetőbb funkciókat már biztosító verziója már elérhető. A modern külsővel rendelkező, felhasználóbarát e-aláíró szolgáltatásunkat a járványhelyzetre tekintettel ingyenessé tettük: bárki regisztrálhat magánemberként videóazonosítással. A magunk részéről ezzel is szeretnénk hozzájárulni és támogatni a digitális átállást Magyarországon.” – mondta el Gattyán György a Docler Holding alapító tulajdonosa.

Forrás: Netlock

Teteje