Mindhalálig lovasíjászat!

 

Mindhalálig lovasíjászat!

Mindhalálig lovasíjászat! Akik feltették az életüket erre.

Interjú Bodnár Istvánnal, a debreceni lovasíjászok törzsfőjével

A lovasíjászat sport, harcművészet vagy hagyományőrzés?

Ez egy teljesen magyar harcművészet, de van aki sportként és van aki hagyományőrzésként műveli. Akik ezt harcművészetként űzik, nekik ez életformájukká válik. A lovasíjászok között vannak olyan tagok, akik kiköltöztek egy tanyára, lovak és más állatok között élnek a családjukkal. Gyerektáborokat szerveznek, őshonos állatokat tartanak, esetleg földműveléssel foglalkoznak. Nagyon kevesen vannak, akik így élhetnek.
 
Nálatok mekkora hangsúlyt kap a hagyományőrzés?

Magának a lovasíjászatnak a rendszere visszanyúlik a nomád népek kultúrájához. Mi is azért vagyunk törzs, mert ilyen volt a szerkezeti felépítés.
A törzs a legkisebb egység, a vezetőből és kilenc főből áll. A következő fokozat a kán, aki már több tanitvánnyal, lóval és saját területtel rendelkező vezető. Őt követi az országfő, a kánok és törzsfők vezetője, az adott országban.Az országfők fölött pedig a kagán áll. Ez a rendszer régen is igy müködött.
Ha valaki törzsfő akar lenni, vannak bizonyos feltételek, amelyeket teljesíteni kell. Saját területtel kell rendelkeznie, amely alkalmas versenyek lebonyolitására és edzések tartására. Ezen kivül vizsgáznia kell. Van egy teszt , amit a Kassai Völgyben kell megcsinálni. 10 km-t kell futni dimbes-dombos terepen  72 perc  szintidő alatt.. Következik a szőrén lovaglás, melyet ügetésben kell megtenni és a ló nem vállthat lépésre, nem ugorhat vágtába, ezt két órán keresztül.Ezután következik 500 db lövtés leadása 20 m-ről, 60-as céltáblára. Az 500 kilőtt vesszőből 50 %-nak el kell találnia a célt. Ez összeszámolva egy 4 és fél órán felüli próba, amit teljesíteni kell ahhoz, hogy valakiből törzsfő lehessen. 
 
Te mióta vagy törzsfő?

2008 óta. Akkorra tudtam teljesiteni a feltételeket. Előtte évekig jártam Kassai Lajoshoz Kaposmérőre, lovasíjászatot tanulni. Ott a legalkalmasabbak a körülmények, hogy jó lovasíjász legyen valakiből. A kassai völgy rendelkezik nyitott és fedett lovasíjász pályával, lovardával. A világ minden részéről érkeznek ide lovasíjászatot tanulni.
 
Egy törzsfőnek mennyire kell csapatépítő, közösség összetartó képességekkel rendelkeznie?

Valamilyen szinten tudni kell az emberekkel bánni, Kassai Lajos szerint vezetőnek születni kell, így választódik ki, hogy ki válik azzá. Meg kell látni az emberekben a képességeket, ki mire alkalmas, milyen jó tulajdonságokkal rendelkezik. Irányt kell mutatni az embereknek. El kell érni, hogy a többiek kövessék vezetőjüket. 
 
Milyen felelőssége van a törzsfőnek a többiekkel kapcsolatban? A foglalkozásokon túl ér ez?

Jó példával kell élenjárni. Meg kell értetni velük, hogy a sikerért meg kell küzdeniük. Ha szükséges változtassanak az eddigi életükön, ahhoz, hogy céljaikat elérhessék.

A hagyományőrzésre visszatérve, mennyire mélyen foglalkoztok az ősi magyar múlt megélésével?
 

 Amikor elmegyünk egy bemutatóra, megpróbáljuk a kornak megfelelő ruházatot viselni., a lószerszámokkal, az íjakkal, a felszerelésekkel azt a kort bemutatni. Az, hogy valaki megpróbál úgy élni, mint azokban az időkben, a mai világban nem lehet megvalósítani. Az íjat sem ugyanabból az anyagból készitik,  csak formájukban hasonlítanak a honfoglalás kori íjakhoz. A mai kor  technológiájával és anyagaiból készülnek. Az őseink sokkal erősebb emberek voltak, mint mi, az ő íjaikat, mi nem is tudnánk használni.
A versenyeinken, talákozóinkon ősi receptek szerint készitjük az ételeket, jurtákban töltjük az éjszakákat.
 
Milyen emberek lehettek az őseink?

Őseink jól bántak a lóval, az íjjal, furfangos volt az észjárásuk. Nem egy csatát megnyertek ugy, hogy megfutamodást szinlelve elmenekültek, majd amikor már nem lehetett látni őket, kettévált a sereg, visszafordultak, és mindkét oldalról nyilazták a meglepődött ellenséget. A harcosok mindig több lovat vittek magukkal. Ennek több oka is volt, egyik, hogy nagyobbnak tünjön a sereg, a másik pedig, hogy tudják pótolni az elhullot lovakat. Biztos sokan halottak Bulcsu vezérről, aki seregével télen átkelt az Alpokon. Nagyon jól felépített hadrendjük volt, nagyon hatásos volt a hadászatuk. Az amerikai honvédelmi egyetemeken tanítanak a honfoglalásról, mert micsoda logisztikai háttérnek kellett lennie ahhoz, hogy több ezer kilométeren keresztül meg tudják tenni útjukat családokkal, állatokkal együtt, miközben meg kellett magukat védeni azoknak a népeknek a támadásaitól, akiknek a területein átvonultak.
 
Szerinted mi az, amin változtatna, ha ezt elismernék és a magyarok tudnák, hogy milyen múltjuk volt valójában?

Az önbizalmunk biztosan nagyobb lenne és erősebbnek éreznék magukat az emberek. Most itt Magyarországon a magyar emberek befelé fordulnak, mint akiknek nincs múltja, amire büszkék lehetnének. Kellene valami kis büszkeség, hogy ezeket a mai nehéz időket átvészeljük. Minden magyar embernek szüksége van arra, hogy tisztában legyen a múltjával, hogy tudja, az őseink milyen nagy emberek voltak. Ez szerintem sokat segitene a jelenlegi helyzeten is.

Még mit tudnál elmondani a lovas íjászatról?

Ahhoz, hogy valaki jó lovasíjász legyen, 3 fontos tulajdonsággal kell rendelkeznie. Elsősorban szükséges az egyensúly-, ritmus-,  és térérzék. A jó egyensúly érzékre azért van szükség, hogy minél nagyobb biztonsággal megülje a lovasíjász a lovat. A ritmusérzék azért fontos, hogy összhangba kerüljön  a lovaglás az íjászattal. Az a jó lovasíjász, aki az alsó részével a ló ritmusát tudja átvenni, a felső részével pedig teljes mértékben az íjászatnak tudja szentelni magát.  A térérzékre azért van szükség, mert  ahogy közeledek a céltábla felé, tudnom kell, mekkora ívet kell választanom a lövéshez hogy a vessző célba találjon.
Egyszerre kell figyelni a lóra, a célra (a lovas íjász tekintete állandóan a célon van), miközben csak tölt és lő, azon van, hogy minél többet célba találjon. Nagyon sok gyakorlás kell, hogy érezze a célt.
Ez egy szabadban végezhető sport, melyben ki vagyunk téve az időjárás viszontagságainak. A téli edzések általában talajon, íj nélkül végzett forma gyakorlatokból állnak, ezen kívül van ló kiképzés és tereplovaglás.

Mit üzensz az olvasóknak?

Azt üzenem az olvasóknak, hogy akit érdekel a lovasíjászat, mindenképpen nézzen meg néhány edzést , bemutatót. Ha ugy  gondolja hogy belevág, fel kell készülnie arra, hogy nem könnyü sport, de a szépsége és a sikerélmény kárpótolja a befektetett munkáért. Igazából akkor lehet erre ráérezni, hogy mit jelent, amikor leadja az első lövést a lóról. Én most is libabőrös lettem ahogy ezt kimondtam. Mindenképpen ajánlom Kassai Lajos Lovasíjászat c. könyvét.

Milyen kapcsolatban vagytok a lovakkal?

A lóra társként nézünk, aki maradéktalanul végrehajtja az utasításokat. Nagyon fontos, hogy ló és lovasa között létrejöjjön a bizalom, mert a lovasíjász mindkét keze az íjjal van elfoglalva. Már a kiképzések során is nagy hangsúlyt fektetünk a kölcsönös bizalom kialakulására. Mindig arra törekszünk, hogy negativ hatások ne érjék a lovat.

Nem igaz a mondás, hogy a ló elől harap, hátul rúg.

 

Köszönjük a beszélgetést!

 

Debrecen Portál - Bodnár István (Debreceni Lovasíjász Iskola)

Teteje