Mire figyelj, ha nincs főnököd?

 

Mire figyelj, ha nincs főnököd?

Ha valaki azt választja, hogy többé nem lesz főnöke, ő bizony szabadúszó lesz, eleinte nagyon élvezni fogja, de ha nem figyel a legfontosabb dolgokra, elmúlhat gyorsan a varázs. pár alapvető dologra.

Sorolhatnánk az előnyöket is, de most inkább fel szeretnénk hívni a figyelmet azokra a hibákra, amelyeket át fordíthatnak pozitív előnyökké. Így sokáig megmarad a jó oldala a „szabadúszásnak”.

Mindig legyen egy kis tartalék

A hiba itt természetesen a felelőtlen költekezés. Nem csak magunkért felelünk, de a partnereinkért, vevőinkért, alvállalkozóinkért is. A bevétel az enyém, de gondolnom kell a jövőre is. Nemcsak a mának élni. Amikor pörög az üzlet, gondoljunk arra, hogy lesz bizony üresjárat is. Minden bevételből tegyünk félre, hogy legyen tartalék, amikor majd szükség lesz rá. Hiszen lehetnek váratlan kiadások. Ez a pénzügyi tervezésünk egyik kis lépése.

Számoljunk

Fontos a papírmunka, a könyvelés. Nagy hiba, ha a vállalkozó azt gondolja, neki nem kell ezzel foglalkozni. Ilyenkor elég lazán kezelik a számokat. Nem kell aggódni, majd lesz valahogy. Ez a hozzáállás hosszútávon a vállalkozás kárára megy. Ha ismeri a pontos számokat, (bevétel, kiadás, mikor következnek a járulékok, milyen határidők vannak), nem csak látja az egyenlegét, de a bírságokat is elkerülheti.

Kerüljük el a cikluscsapdát!

Sokan nem gondolnak arra, hogy milyen szakaszok követik egymást és azokban mire kell figyelni. Például mikor előáll a vállalkozó egy új termékkel, projekttel, az egy fejlesztéssel indul, de gondolni kell már közben is az értékesítésre és fordítva, amikor eljön az értékesítés ideje, a termékfejlesztéssel is kell foglalkozni. Ez lehet, hogy nem megy egyedül. Az értékesítésre mindig találunk külsős segítséget, amíg új terveket szövünk és továbbfejlesztjük a terméket.

A saját főnököm vagyok

Ha már önálló, saját magáért felelős, legyen a saját főnöke. Mint amikor alkalmazottként megmondták, mit tegyen vagy ütötték a fejét a határidők miatt vagy a túlzott lazaság miatt. Most saját magával és magáért tegye ezt meg. Meg kell vizsgálni a sikeres vállalkozásokat. Nem engedik a csúszásokat, szigorúak magukkal. A következetesség és fegyelmezettség egy jó vállalkozó egyik ismérve.

Önállóan, de ne egyedül!

Attól, hogy egyéni vállalkozó, még nem kell mindent egyedül csinálni. Nem is lehet. A felelősség nem egyenlő a magányos farkassal. Üzleti partnerekre, alvállalkozókra mindig szükség van. Másképp nem lehet fejleszteni a vállalkozást. 

Teteje