Munkaszervezés a 21. században

 

Munkaszervezés a 21. században

A munkaszervezésről hallhattunk új szemléleteket a HR Festen Perry Timmstől, a PTHR alapítójától és Kalmár Elvirától az European Organisation Design Forum elnökétől - miszerint nincsenek kész megoldások a polcon, vagy inkább annyi apró rész-megoldás van, hogy muszáj meghatároznunk, hogy mit akarunk ahhoz, hogy összeválogathassuk azokat, amelyekre szükségünk van.

A HR-Festen a szakértők úgy fogalmaztak, hogy az előre megrajzolt szervezeti ábrák ideje lejárt, ezek helyett sokkal inkább célra és vízióra van szükség. Ez sok esetben szinte önmagában elegendő ahhoz, hogy az emberek a lehető legjobban megszervezzék a saját munkájukat.

A munkatársak bevonása a vállalati folyamatok irányításába szintén fontos szempont, ezért lassan meg kell szűnnie annak a gyakorlatnak, hogy a vállalatot “szürke eminenciások” csoportjai irányítják. A valódi hatékonysághoz  az alkalmazottak számára átlátható szervezeteket kell létrehozni.

Másik fontos szempont, hogy  ne csak a vezető beszéljen, hanem a dialógus legyen az új központi elv, mivel - a megfigyelések szerint - a szervezet hatékonyságát nagyságrendekkel növeli, ha képes integrálni a különböző irányból érkező ötleteket.

Az egyének céljainak figyelembe vétele és hozzá rendezése a vállalat céljaihoz sokszorozhatja a szervezet erejét - ezzel a munkatársak, dolgozók “beleállnak” a feladatokat, nagyobb teljesítményre szorítják magukat, hiszen érdekeltek a célok elérésében. Az új típusú menedzser dolga egy igazán hatékony szervezetben nem az, hogy „megmondja a tutit”, hanem, hogy megteremtse és tartsa azokat a kereteket és milliőt, amiben az emberek ötletei szabadon áramolhatnak és, hogy ezeket összefésülje és rendszerezze.

A tökéletes nem az, amihez nem lehet hozzátenni, hanem amiből nem lehet elvenni...

hamarosan folytatjuk….

 

Teteje