Néhány hét alatt 10 százalékos áremelkedés a debreceni lakáspiacon

 

Néhány hét alatt 10 százalékos áremelkedés a debreceni lakáspiacon

Tartós áremelkedést is hozhat a debreceni lakáspiacon a BMW beruházás

Az ingatlanszakértő szerint jó helyen lévő, felújítandó lakásokba még most is érdemes befektetni, mert jelentős haszonra lehet szert tenni Debrecenben

A BMW július végén bejelentett debreceni beruházása az ipari ingatlanok helyi piacán nemigen hoz változást, míg a lakáspiacon emelkedni fognak a négyzetméterárak és drágulnak az albérletek is az ingatlanpiaci szakértő szerint. Kövesdi Marcell a Házbank.hu tulajdonos-ügyvezetője szerint elsősorban a lakáspiacra lesz hatással a BMW debreceni beruházása, az ipari ingatlanokra kevésbé.

Hasonló folyamat játszódott le korábban Győrben és Kecskeméten bejelentett és megvalósult beruházások hatására is. Kecskeméten például 2012-ben a lakások átalagos négyzetméterenkénti reális ára (amennyiért a lakást valóban el lehetett adni) 230 ezer forint volt, ami 2017 végére 282 ezer forintra nőtt, míg mára 305 ezer forintra nőtt az eladási ár. Az albérlet árak négyzetméterenként a 2010-es 1500 forintról 2017 végére 1850 forintra nőttek, idén augusztusban pedig elérték a 2000 forintot.

Győrben 234 ezer forintról, öt év alatt, 2017-re 316 ezer forintra nőttek a reálárak, míg napjainkban meghaladják a 325 ezer forintot. Az albérlet árak szintén emelkedtek, igaz, nem ilyen nagy mértékben – a 2013-as 1830 forintról öt év alatt 2000 forintra, illetve napjainkban 2050 forintra – mivel Győrben már nyolc évvel ezelőtt is jelentős volt a kereslet.

Debrecenben a lakóingatlanok négyzetméter ára öt év alatt mintegy 20 ezer forinttal emelkedett, és 2017 végén átlagosan 295 ezer forintért lehetett eladni egy négyzetmétert. Az albérlet árak - egyetemi város lévén – ennél markánsabban nőttek és 2017 végére meghaladták a 2000 forintot négyzetméterenként, szemben a 2010-es 1400 forinttal. Az árak azóta tovább nőttek és idén augusztusban már 2120 forintot tettek ki. A szakértő szerint a debreceni lakáspiacon a bejelentés előtt négyzetméterenként 330-340 ezer forint volt az átlagár, majd a hír nyilvánosságra hozatala után emelkedett és a jobb helyeken lévő lakásoknál néhány nap, egy-két hét alatt elérte a 340-350 ezer forintot, majd a 360-370 ezer forintot is. Kövesdi Marcell hozzátette: az emelkedés azonban még nem jellemző a piac minden szegmensére, így várhatón lassabban emelkednek az árak, mint azt korábban több szakértő és előre jelezte. Kövesdi Marcell szerint a következő egy év alatt mintegy 5-7 százalékos emelkedés várható a debreceni lakáspiacon, de úgy véli az "árrobbanás" az üzem megnyitása előtti 3 hónapban várható, amikor már elindul a próbatermelés és a munkavállalók számára lakást kell találni, ami hosszabb távon is hat majd az albérletek árára.
Leginkább azok a tulajdonosok járnak jól, akik jó helyen lévő, nagy és magas színvonalú lakásokkal rendelkeznek, ezeket ugyanis a felső szintű vezetőknek bérli majd a BMW és sok pénzt kifizet értük. Úgy vélte, nagy, jó helyen lévő, felújítandó lakásokba még most is érdemes befektetni, mivel jelentős haszonra lehet szert tenni. Kecskeméten például az albérlet árak 25 százalékkal, Győrben 20 százalékkal emelkedtek ilyen okokból.

Hozzátette, ugyanakkor nem árt az óvatosság sem, mivel a lakásokat az ilyen helyzetekben a tulajdonosok automatikusan elkezdik túlárazni. Ebből pedig az következik, hogy a piaci árak néhány hónap múlva visszaesnek, igaz, a tapasztalatok szerint az árszínvonal mindenképpen magasabban áll meg, mint a beruházás bejelentése előtti időszakban volt.

Az ipari ingatlanok piacán nem várható számottevő áremelkedés

Kövesdi Marcell elmondta: amikor egy multinacionális cég egy nagy beruházás bejelent egy országban, városban, már előtte kiválasztja a megfelelő nagyságú ipari területet, és azt valamilyen módon leköti nemcsak a saját, hanem a várható beszállítók területi igényeinek megfelelően is. Évtizedekkel ezelőtt még volt példa arra, hogy a beruházó bejelentése nagy boomot hozott egy-egy területen és a multinacionális vállalat csak drágán tudott területet vásárolni magának, de ez ma már nem fordulhat elő – tette hozzá.

Kifejtette, az ingatlantulajdonosok részéről csak akkor van esély jó üzletre, ha esetleg bennfentes információra tesznek szert, és tudják, hol várható jelentős fejlesztés vagy a multi elszámolta magát, és kisebb területet kötött le, mint amekkorára végül szüksége lesz. Példaként elmondta, a Mercedes kecskeméti megtelepedése előtt az M5-ös autópálya mellett Lajosmizsén több befektető vásárolt egy 16 hektáros területet, amit a német cégnek reméltek eladni, de ezt a beszállítóknak sem sikerült értékesíteni, mert mielőtt azok megtelepedtek volna az autógyár mellett, először a Mercedest kérdezték meg, tud-e telked biztosítani számukra. A Mercedes pedig korábban úgy vásárolt területet, hogy ott több beszállítónak is jusson hely.

A szakértő elmondta: más a helyzet a lakás és albérletpiacon, amelyeken mindenképpen emelkedni fognak az árak. Az építkezés ideje alatt a munkásokat nagy valószínűséggel munkásszállásokon helyezi el a kivitelező. Ezek minden bizonnyal konténerszállások lesznek, amik könnyen mozgathatók, s majd csak az autógyárban dolgozó munkások kereslete hat érdemben az albérletpiacra.

 

Cimkék: 
Teteje