Natúrkozmetikumok

natúrkozmetikumok
 

Natúrkozmetikumok

Mitől válik egy kozmetikum natúrkozmetikummá? Attól, hogy nagyrészt növényi eredetű, kisebb részt pedig állati eredetű összetevőkből áll, mint például méhviasz, vagy lanolin. Ezek a kozmetikumok főként bőr- és hajápoló készítmények.

A növényi kivonatok, olajok és zsírok támogatják bőrünk természetes funkcióit, kiegészítik a bőr hidrolipid filmjét és segítenek a védelmi feladatok ellátásában is. Részt vesznek bőrünk természetes megújulásában, rugalmasságának megőrzésében és a pórusokat sem tömítik el.

Nem nevezhető natúrkozmetikumnak az a termék, amely kőolajszármazékot, szintetikus anyagokat, vagy halott állatokból származó anyagokat tartalmaz, mint például emuolajat. Bár előfordulhatnak a natúrkozmetikumokban kémiai úton előállított összetevők, de ezek teljesen ártalmatlanok a szervezetünkre.

Ezeket az anyagokat vegyi úton, költséghatékonysági elvek alapján állítják elő, mivel kinyerésük sokba kerülne. A vegyi anyagok másik része azokat az anyagokat helyettesíti, amelyek halott állatokból nyerhetők ki, mint például a cetilalkohol. Éppen ezért ezeknek az anyagoknak kizárólag a vegyi úton előállított változatát használják a natúrkozmetikumokban.

Azokat a kozmetikumokat, amelyekben nagyrészt ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagok vannak, biokozmetikumoknak nevezzük. Beszélhetünk ellenőrzött biokozmeikumról is, amikor valamilyen ellenőrző szervezet (BDIH. Ecocert, NaTrue, Soil Association) felügyeli a kozmetikum alapanyagait, csomagolását, gyártását.

Gyakran előfordul, hogy a gyártó becsapja a vásárlókat, kihasználja az úgynevezett „biohullámot”. Az embereknek ugyanis egyre nagyobb az igényük a természetes életmód iránt, legyen az élelmiszer, vagy kozmetikum. A gyártók pedig erre alapozva időnként kihasználják az emberek tájékozatlanságát. A vásárlók ugyanis hajlamosak elhinni, ha egy termékre az van írva, hogy teljesen természetes.

Kevesen vannak, akik elolvassák az összetevőket, értelmezni pedig még kevesebben fogják, pedig akár mérgező anyagot is tartalmazhat, például egy olyan hajfesték, amelyre az van írva, hogy 100%-ban természetes anyagból áll, mégis tartalmaz természetes ólmot.

Fontos tehát tudni, hogy melyik alapanyag káros, és melyik ártalmatlan számunkra. A kémiai úton előállított alapanyagok egyaránt lehetnek ártalmatlanok és ártalmasok is, akárcsak a természetes anyagok. Ma már több olyan szervezet is van, amely minősíti a forgalomba kerülő natúrkozmetikumokat. Hazánkban a német BDIH a legismertebb, ami a gyógyászati árukat, reformtermékeket, táplálékkiegészítőket és testápolókat ellenőriz.

A BDIH hasonló szervezetekkel együtt saját, szigorú kritériumok alapján ad minősítést. Ilyen kritérium például az alapanyag, az állatvédelem, a konzerválószerek és a csomagolás is. A BDIH egy pozitívlistát is kiad az általános kritériumok mellett, amiben szerepelnek az engedélyezett alapanyagok INCI nevei. 

A cikk partnere: 

Teteje