Okoságyás Bécsben

 

Okoságyás Bécsben

Az okoságyás tényleg nagyon okos, monitorozza a levegőhőmérsékletet, a páratartalmat és a talaj nedvességtartalmát is. Mindezt hobbikertészek fejlesztették ki Bécsben. Az ágyás egy értesítést küld a tulajdonosnak a telefonjára, amikor fogyóban van az öntözővíz.

Az okoságyás nem is akármilyen megoldás, hiszen a hagyományos magaságyást a modern öntözésvezérléssel és pár okostelefonos illetve fogyasztói elektronika területéről ismert funkciókat ötvöz. Ezt az újfajta módszert a bécsi startup cég, a Smartgreen Solutions fejlesztette ki. A smartbeet, vagy okoságyás több méretben is kapható, amelynek napelemek biztosítják az áramellátását, a tulajdonos pedig az okostelefonján csekkolhatja a történéseket.

De a beszerelt elektronika nemcsak a talaj nedvességtartalmát képes monitorozni, hanem a környezet mikroklímáját is, hogy a növények megfelelő időben kapjanak megfelelő vízmennyiséget. Ennek segítségével tudják nyomon követni az elfoglalt kertészek az öntözéshez kapcsolódó tevékenységeket, vagyis, hogy mikor kell legközelebb öntözni, elegendő víz van-e a tartályban, eléggé fel vannak-e töltve az akkumulátorok, és milyen a hőmérséklet az ágyás környékén. Az alkalmazás figyelembe veszi az időjárás-előrejelzést is, amikor megtervezzük az öntözéseket, és értesíti a tulajdonost, ha fogyóban van az öntözővíz.

Jelenleg 19 ilyen ágyás létezik a T-Mobile központi épületének a tetején, a Rennwegen. Itt tesztelik az újonnan kifejlesztett termék piacképességét, de okosveteményes van már Krieauban, Karlsplatzon és Karlsgartenben is. A fejlesztők már azon dolgoznak a BOKU-val (Bécsi Agrártudományi Egyetem), hogy a technológiát nagyobb kiterjedésű területekre is adaptálni tudják, vagyis a jövőben akár elég lehet egy tablet és egy ember a hatalmas parkok öntözéséhez. 

Fotó: GreenIQ

Teteje