Okoseszközt a mezőre

 

Okoseszközt a mezőre

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára mondta: a digitalizáció ma már meghatározó a piacon, lehetőség és elemi kényszer is egyben a fejlődésre, az agrárágazatban való piaci alkalmazkodásra.

A helyettes államtitkár szerint az agrárágazatnak, a magyar gazdálkodóknak és az élelmiszeripari vállalkozóknak is a digitális átalakulás nyerteseinek kellene lenniük. A III. Prega konferencia és kiállítás alkalmával – amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agroinform.hu szervezett – kiemelte a legfontosabb feladatokat, célkitűzéseket: a termelés, termelési környezet pontos, adatszerű megismerése, az adatok gyűjtése, az adatbázisok építése, az automatikus beavatkozásokat és döntéseket támogató alkalmazások fejlesztése, eszközök integrálása, a piaci alkalmazkodás az agrárágazatban.

Feldman szerint hazánkban az agrárinformatikai, a digitális megoldásokat leginkább szigetszerűen, csak a termelésben alkalmazzák, mivel sok esetben nincs megfelelő képességgel és képzettséggel rendelkező munkaerő az új eszközök és technológiák használatára. A változáshoz szükséges megismertetni az előnyöket és a lehetőségeket mind a gazdálkodóknak, mind a vállalkozásoknak.

Különösen fontosnak tartja azon ismereteknek az átadását a gazdálkodók és vállalkozók számára, amelyeknek az alkalmazása nagymértékben segítheti munkájukat. Ilyen például, hogy a precíziós mezőgazdasági eszközök használatának milyen költségcsökkentő hatása van, milyen hatékonysági előnyei vannak a termeléshez, üzemirányításhoz kapcsolódó adatok összegyűjtése, feldolgozása.

Úgy véli, a precíziós mezőgazdaság alkalmazása 2012 óta lett intenzívebb hazánkban, ekkor kezdődött meg ugyanis az agráriumban a technológiai forradalom, aminek a digitalizáció a lényege, hogy minél szélesebb körben alkalmazzuk az informatika adta lehetőségeket. A folyamatot egyre erősebbnek látja, ezért a jövőben a magyar mezőgazdaságot és az élelmiszeripart is mindinkább igyekszik a kormány beilleszteni a digitális fejlesztés területébe. Ennek fényében Németország és Magyarország egy együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a mezőgazdasági digitalizáció területén a berlini Grüne Woche kiállításán.

A NAK elnöke, Győrffy Balázs a konferencián arról szólt, hogy ma a Földön 7 milliárd ember élelmiszer-szükségletét kell kielégíteni, amelyre 1,6 milliárd hektár szántó- és ültetvényterület áll rendelkezésre. A népesség 2050-ig 30%-kal, a kereslet pedig 60%-kal növekedhet, a szántó területe azonban maximum 5%-kal növelhető. Ezen az állapoton, a termelés növelésében segíthet a digitalizáció. Az informatika és a digitalizáció széles körű elterjedését segítheti a NAK gazdasági szereplőkkel való együttműködése. Hazánk agrárgazdasága pedig még igen jelentős kapacitástöbblettel rendelkezik, jelenleg ugyanis csak 50%-os a kihasználtság. 

Teteje