Paplemacs Bébi és Gyermekcipő Kft.

 

Paplemacs Bébi és Gyermekcipő Kft.

Mire  érdemes kiemelt figyelmet fordítani a gyerekcipő kiválasztásakor?

Az újszülöttek 98%-ának lába teljesen egészséges. A lábfejlődés szempontjából kiemelkedő fontosságú időszakot jelent a születéstől a kisgyermekkorig (0-2 év) tartó időszak, amikor a lábfej csontozata még nagyon képlékeny. A kemény csontok helyett inkább porcok képezik, melyek ugyanolyan rugalmasak, mint az orrunkban és fülünkben található porcok. Az évek során ezek a porcok szilárdulnak meg és fejlődnek csontokká gyermekünk lábában. Az újszülött talpán nem látszik a későbbi lábboltozat homorulata, hanem teljesen lapos, de ez nem azt jelenti, hogy a gyermekünknek később lúdtalpa lesz.  Az izmok, inak fejlődése és a csontok elrendeződése a kisgyerekek talpra állás után indul meg igazán, a fejlődés szabadságának biztosítása pedig kiemelkedő fontosságú. A mászós időszak alatt, amikor a gyermek 8-12 hónapos, a jellemző mozgás a négykézláb mászás. Minden egészséges gyermek úgy áll fel, hogy sarka kissé befelé dől és a boka belső része még lejjebb van. Ezért van az, hogy az épp csak talpra állt apróságok térde jellegzetesen kifelé áll, lábuk „O” alakot formál. A felállást követő oldalazó lépegetésekkor láthatjuk, hogy a kicsi lábujjait behúzva (bekarmolva) szinte belekapaszkodik a talajba. Ilyenkor jobb, hogyha nem adunk még rá cipőt, mert mezítláb nagyon intenzíven fejlődnek a lábizmok. Ebben az időszakban csúszásgátlós zokni vagy bőrdarabokból varrott puha talpú mamusz az ajánlatos a lakásban. Ha a járás nem megfelelő vagy késik, a lábboltozat fejlődése is késik.  A gyermek felállását és járását nem szabad siettetni.                           

 

Legegészségesebb ebben az időszakban ha fűben, homokban, földes talajon mezítláb jár a gyermek, mert az apró egyenetlenségek segítenek a láb kis izmainak edzésében és nem terül úgy szét a lábfej. A kemény, sima felülettel más a helyzet: a láb elülső része szétterül, ezért befelé fordul a sarok.

Nem mindig megoldható azonban, hogy mezítláb járassuk a gyermeket, előfordul, hogy cipőt kell rá adni. A megfelelő cipő  az, amelyik körülöleli és stabilizálja a lábtő csontokattartja a bokát, talpa legyen könnyű, hajlékony, és ne csússzon.( Próbáljuk meg kettéhajtani a cipőt, ha elég rugalmas a talp ez viszonylag könnyen megy) Fontos ellenőriznünk, hogy a cipő kérge/sarka keményített legyen, talpa gumiLábfeje legyen széles, hogy a kicsi ujjak kaparó mozgását lehetővé tegye. Ha magas a lábfeje gyermekünknek, igyekezzünk olyan gyerek cipőt választani, melynek nincs a nyelvgyöknél varrása pl. ez a modell.

A gyerekek lába erősen izzad, ezért ügyeljünk a természetes alapanyagokra ,bőr, textil. Ezek az anyagok megfelelően szellőznek, ugyanakkor jó támaszt adnak a lábnak minden irányban. A gyerek cipője ne legyen se kicsi, se nagy. A túl nagy cipőben nem tud a láb megfelelően gördülő mozgást végezni így romlik a járás minősége és sokszor elesik, elbotlik a túl hosszú cipő miatt a gyermek. A lábnak a megfelelő fejlődéshez és a jó talajérintkezéshez megfelelő méretű cipőre van szüksége. A túl kicsi cipő jelei észrevehetők, ha a szülő rendszeresen ellenőrzi a pici lábakat. Árulkodóak az esetleges piros foltok, bőrkeményedés, hólyag, vagy az is ha a gyermek sokszor kéredzkedik ölbe, nem szívesen sétál. Ha nyűgös amikor cipőt kell húznia, vagy le akarja rúgni a cipőjét. Amikor ezek a jelek jelentkeznek, érdemes megmérnünk a kicsi lábát, és a cipő belső talphosszát. A belső talphossz, az álló gyermek talplenyomatának hossza. Állítsa gyermekét mezítláb egy papírlapra, és rajzolja körül a lábat a talp és a papír érintkezési vonala mentén, majd a rajzon mérje meg a leghosszabb távolságot (a sarok és a nagy lábujj között). Ez lesz a belső talphossz. Ideális esetben a cipő 0,5-0,7 cm-el hosszabb mint a gyermek lába.Az erősebb lábú gyerekek esetében érdemes kicsit többet rászámolni, nekik max. 1 cm hely szükséges. A gyerekcipoabc.hu oldalon minden gyerekcipő leírásában megtalálja a cipő méretek mellett, az általunk lemért belső talhossz méretet is. hogyan ellenőrizhető még a megfelelő méret? A cipőbe szűken bele kell férjen a mutató ujjunk, akkor jó a méret. Milyen gyakran kell a gyerekek lábát megmérni? Ahhoz, hogy a gyermek cipője se túl nagy, se túl kicsi ne legyen – a kis lábacskákat 2-3 havonta meg kell mérni. 2-3 éves korban a gyerekláb ugyanis évente körülbelül két-három gyerekcipő méretet nő: óvodás- és kisiskolás korban 2, később, pedig 1 vagy 2 méretet.

Folytatjuk...
 

Teteje