Parányi India a Péterfián

 

Parányi India a Péterfián

Több éve már, hogy a Kashmir Indiai Étterem először örvendeztette meg a fűszeres, ízletes, az autentikus indiai konyháért rajongó hazai és külföldi vendégeit. Nem véletlenül került a vendégkönyvbe egy bejegyzés, mely szerint a Kashmir „egy falat India” Debrecen szívében – az étterem minden kis szeglete a távoli kontinens hangulatát idézi. Mire a frissítő megjelenik az asztalon a vendégek teljesen elfelejtik a napi gondokat, távol kerül a stressz - a hétköznapi gondokat mintha elfújták volna. Békés és örömteli hangulatban választhatják ki a legvonzóbb ételeket. A kínálatban minden csípős, de a csípősség mögötte érezni a gondosan megválasztott fűszerezés adta finom íz világot. Így hát az sem marad éhen, aki nem kifejezetten rajong a csípősért.

A Kashmir séfje és kuktái indiaiak – így biztos, hogy a fűszerezése egyedülálló. Szakácsművészetük inspirál – titkuk: minőségi hozzávalók, az arányok és mennyiségek finomhangolása.

Ha indiai konyháról beszélünk, akkor általában ezalatt egész Indiát értjük. Mivel hatalmas területről van szó, így helytállóbb ha a különböző tartományok konyháiról beszélünk, hisz néhol ezek igen sokban eltérnek egymástól. A kashmiri konyha fókuszában a tejszínes-gyümölcsös ételek vannak, sok tejet, tejterméket használ. Indiai sajtot is kínálnak étkezéskor. Bár ez nem tartományi sajátosság a Kashmir Étteremben glutén és laktóz mentes ételeket is rendelhetnek a vendégek.

Az étkezési kultúra Indiában a közösségek fontos alkotóeleme. Itt a debreceni mini-Indiát nemcsak a tősgyökeres debreceniek szeretik és látogatják. Nagy kedvence nemcsak a magyar egyetemistáknak, hanem a hazánkban tanuló külföldi – izraeli, szaudi, afrikai – diákoknak is.

Az indiai konyha egyik fő különlegessége a fűszeresség. Bátran használja az fűszereket, az indiai séfek egész életét végig kíséri az alapanyagok és a fűszerek  iránti tisztelet. Legfontosabb fűszerek: kardamon, szegfűszeg, fahéj, bors, mustármag, ánizs, chili, gyömbér, hagyma, fokhagyma, paprika. A Kashmirban a fűszereket Indiából szerzik be – több, mint 100 féle fűszert használnak ételenként legalább húszat.

A csípős ízek, a sok-sok fűszer miatt, a chilit semlegesítendő az ételekhez ivójoghurtot, több, mint 15 fajta lassit kínálnak. Nehéz a választás a különböző, finomabbnál finomabb limonádék közül. Természetesen chai is az asztalra kerülhet. Ázsiai, indiai és thai sörök közül is válogathatnak a vendégek.

 

A cikk partnere: 

Teteje