Rajzold le!

Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő
 

Rajzold le!

Szokatlannak tűnhet, de a K&H mégis azt kérte a gyerekektől, rajzolják le, mit gondolnak a pénzügyekről. A K&H Színezz, Kész, Pénz! rajzpályázatra közel 700 nagyon kreatív, sokszínű és változatos pályamunka érkezett. Malacpersely, egzotikus utazás, játék vagy technikai eszközök, takarékos izzó, zsebpénzért végzett házimunka vagy családi megtakarítás- mindez csak néhány példa arra, hogy mi minden jut eszébe az általános iskolás gyerekeknek, ha a pénzgyűjtésről vagy a takarékoskodásról gondolkoznak. Van viszont egy dolog, amit mindegyik pályázó rajza visszatükröz: az az alkotás öröme.

Vas, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy, Fejér, Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei iskolák tanulói rajzolták a K&H Színezz, Kész, Pénz! rajzpályázat győztes alkotásait. A pénzügyi tematikájú képzőművészeti verseny idén elsőször része a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! oktatási programnak. A nevezések ugyan függetlenek az országos pénzügyi vetélkedőtől, de a cél mégis ugyanaz: a pénzügyi ismeretek iránti érdeklődés felkeltése és játékos, élményszerű átadása.

„A Bankcsoport évek óta elkötelezetten tesz azért, hogy sokszínű kezdeményezéseivel minél több gyermek pénzügyi edukációját segítse elő. Míg a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő inkább logikailag fejleszti a pénzügyi tudást, addig a K&H Színezz, Kész, Pénz! rajzpályázat a fantázia eszközével ösztönzi a kisdiákok pénzügyi gondolkodását. Az általános iskolás korosztályok kíváncsiságára építve rengeteg hasznos információt lehet közvetíteni, átadni. A pályázatra beérkezett rajzok jól tükrözik, hogy a gyerekek mennyire örülnek annak, amikor szabadjára engedhetik fantáziájukat és kreativitásukat. A különböző területekről szerzett ismeretek összekapcsolása pedig olyan képesség, amire az életben is szükség van. Azzal, hogy olyan komplex pénzügyi fogalmat járnak körbe gondolatban a gyerekek, mint a takarékoskodás, észrevétlenül is nyitnak a világ felé. Átgondolják, hogy mi a célja a gyűjtésnek, és elképzelik, megtervezik a megvalósításhoz szükséges utat is.” – mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója, a K&H Színezz, Kész, Pénz! rajzpályázat zsűrijének elnöke.

„A zsűri tagjaként remek volt látni, hogy milyen sokféle látásmóddal rendelkeznek a gyerekek, amit egyedi és ügyes technikával jelenítettek meg. A rajzolás nagyon fontos készségeket fejleszt ebben az életkorban, úgymint elvonatkoztatás, fantázia, asszociáció, képi látás, vizuális megjelenítés, kézügyesség, eszköz használat és koncentráció. A pályázatra beérkező műveket megfigyelve jól látszott, hogy az alsós korosztálynak a valósághű, precíz, részletes ábrázolás, a többrétegű, összetettebb gondolati tartalmak megjelenítése nehezebb, ők eleve fogalmibban és ösztönösebben közelítik meg a témákat. A felsősöknek ugyanez már könnyebb, ezért inkább a környezetükből tanult, tapasztalt, bevett képi megoldásokat választanak. Ami viszont nekik nehezebb, az a konkrét látványtól, és a vizuális sablonoktól való elrugaszkodás.” – mondta el Kelemen Marcel, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium és a Budai Rajziskola rajztanára, képzőművész, a rajzpályázat zsűritagja.

A zsűri tagjai voltak még Pallag Andrea, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet részéről, Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítványtól, valamint a sajtó képviseletében Benke Ágnes, a 24.hu szerkesztője.
A kategóriánként kihirdetett hat-hat győztes pályázó a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő június 6-i döntőjén, ünnepélyes díjátadó keretében vette át nyereményeit. A döntő helyszínén, a Larus rendezvényközpontban június 6-án és 7-én megtekinthetőek a győztes művek is, amelyeket ezt követően a K&H székházban, majd utazó kiállítás keretén belül a nyertesek lakhelyéhez legközelebb eső K&H bankfiókokban is kiállítanak.

Forrás: kh.hu
 

Teteje