Soha nem látott számú egyéni vállalkozó

 

Soha nem látott számú egyéni vállalkozó

2017 során majdnem 70 ezer egyéni vállalkozás indult, mely messze meghaladja a korábbi évek szintén extrém magas értékeit is. Idén 5 éve állandóan és meredeken növekszik az egyéni vállalkozások száma Magyarországon, ezzel mostanra az egyik legnépszerűbb gazdasági formává nőtte ki magát.

69127 egyéni vállalkozás került bejegyzésre 2017-ben Magyarországon, amely 20 százalékkal nagyobb, mint a 2016-os érték, és több mint kétszerese a 2012-es bejegyzési értéknek. A kezdő egyéni vállalkozások száma nemcsak önmagában nézve nagy, hanem más gazdasági formákhoz képest is. 2017-ben például több mint 2,5-szer több egyéni vállalkozás kelt életre, mint az összes többi cégformában történő alapítások összesen.

Az egyéni cégek felfutása egyrészt a többi gazdasági formára ható szigorító tényezőnek köszönhető, másfelől az új adózási formák is nagyban hatottak az egyéni vállalkozások emelkedésére.

2012 óta gyakorlatilag egyfolytában szigorodnak a cégjogi szabályok a cégbíróságra bejelentett vállalkozások tekintetében, míg az egyéni vállalkozások ezután is viszonylag alacsony adminisztrációs szint mellet tudtak és tudnak üzemelni. A KATA bevezetése is erős hatással volt az egyéni vállalkozók számának duzzadására. A kisadózó vállalkozások tételes adója számos cégnek, egyéni vállalkozásnak is tökéletes adózási forma, és pont emiatt határozott úgy sok magánszemély, hogy egyéni vállalkozás indít. A magas egyéni vállalkozási szám annak is köszönhető, hogy a legtöbben az egyéni vállalkozásukat cégeikkel párhuzamosan futtatják, ezzel is szélesítve az adóoptimalizálási lehetőségeket.

Az egyéni vállalkozások száma időközben már több mint 450 ezer lett, amely érték már erősen közelíti a cégek számát. A tendenciát szemlélve pedig 1-2 éven belül az egyéni vállalkozások száma meg is haladhatja a cégek számát, hiszen az egyéni vállalkozások száma erősen emelkedik, míg a cégek száma évek óta apadó állapotban van.

Az egyéni vállalkozások magas száma ugyanakkor makrogazdasági szinten különleges kérdéseket vet fel. Kétség nem fér hozzá, hogy az egyszerűsített adminisztráció és az alacsony költségszint gazdaságélénkítő hatású lehet, azonban pont ez jelenti a veszélyforrást is. A transzparencia alacsony mutatója, az alacsony tőkeellátottság és az esetleges adóoptimalizálási tényezők rossz esetben bizonytalanságot is hozhatnak a gazdaságba, főleg ekkora volumennél.

Az egyéni vállalkozók ugyanakkor messze nem jelentenek homogén halmazt, nem kevés megbízható és nagy múlttal rendelkező egyéni vállalkozó is működik Magyarországon. Nem kérdés, hogy a mikroméretű egyéni vállalkozások száma a legtöbb, de ezek mellett például jelenleg is több mint 500 olyan egyéni vállalkozó van jelen, akiknek éves árbevétele meghaladja a 300 millió Ft-os nagyságot.

Az egyéni vállalkozás, mint gazdasági forma, ágazatonként is jelentősen eltérő népszerűséget mutat. Az egyéni vállalkozások által felülreprezentált ágazatok az oktatás, a pénzügy, a mezőgazdaság és a művészet.

Teteje