Táborozók a hajdúhadházi gyakorlótéren

 

Táborozók a hajdúhadházi gyakorlótéren

Táborozók a hajdúhadházi gyakorlótéren
Immár harmadik alkalommal rendezte meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár a KatonaSuli Nyári Tábort a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison. Az egyhetes katonáskodásban azoknak a diákoknak nyílt lehetősége részt venni, akiknek az iskolája akkreditálta a KatonaSuli-programot, illetve a katonai alapismeretek tantárgy képzésként valamilyen szinten -tantárgyi keretek között vagy szakkörként- működik az iskolában. Fekete András főhadnagy, a tábor parancsnoka elmondta: „Ez a rendezvény egy plusz lehetőség volt azon diákok számára, akik érdeklődnek a katonai pálya és a honvédelem ügye iránt. Az eddig elsajátított elméleti ismereteket itt a gyakorlatban is kipróbálhatták. A jelentkezőket tekintve nagyon változatos a csapat, mert mindamellett, hogy mind a két nem képviseltette magát a táborban, érkeztek résztvevők különböző szakiskolákból és gimnáziumból egyaránt. Volt, aki céltudatosan jött, mert úgy tervezi, a későbbiekben katonai pályára készül, de akadt olyan diák is, aki önmagát és fizikai korlátait tesztelte az egyhetes kiképzés alatt.”
A szervezők próbáltak olyan érdekes programokat összeállítani, amelyek fenntartják a  táborozók motivációját, valamint hűen tükrözik a katonai pálya sajátosságait. Ilyen kiképzési elemek voltak a térképészeti és fegyverzettechnikai ismeretek, a különböző mozgásmódok terepen, a menetgyakorlatok, a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj harci búvárai pedig vízi kiképzésben részesítették a táborlakókat. Az egyhetes kiképzés része volt egy járőrverseny is, amelyen könnyű menetfelszerelésben a rajoknak több ponton komplex feladatokat kellett végrehajtaniuk. A sebesültszállítás, az üzemképtelen gépjármű tolása, a gyakorló kézigránátdobás, a fegyver szét- és összeszerelés után légpuskalövészeten bizonyították rátermettségüket a táborozók. És hogy igazán átérezzék a katonaélet ízét, egy alkalommal éjszakai riadóra is sor került. Balázs Flórián, a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium 10. évfolyamos tanulója elmondta: „Azért jelentkeztem a táborba, mert a Ludovikára készülök. Úgy érzem, ez alatt az egy hét alatt rengeteg tudást és tapasztalatot szereztem. A legérdekesebb számomra a vízi kiképzés volt. Egy élmény volt, hogy igazi harci búvárok tanítottak minket és adták át tapasztalataikat.” Szabolcs Bálint ősszel kezdi meg tanulmányait a Közszolgálati Egyetem katonai logisztikai szakán. Azért vett részt az egyhetes táborban, hogy még évkezdés előtt belekóstoljon a katonaéletbe, amely ősztől mindennapossá válik számára. Ladács Virág, a 10. évfolyamos gimnazista táborlakó is elmondta: „Nem áll tőlem távol a fegyelem és nem okozott gondot a szabályok betartása, mert ezt a katonai alapismeretek oktatása kapcsán is elvárják tőlünk. Az eddig megszerzett elméleti tudást megfelelően tudtam a gyakorlatban alkalmazni és megpróbáltam fizikailag is maximálisan teljesíteni.”
Egy ilyen alkalom remek lehetőséget nyújt arra, hogy egymás számára addig teljesen idegen fiatalokat a közös célok és tevékenységek igazi csapattá kovácsoljanak össze. Abban a táborlakók egyöntetűen egyetértettek, hogy ha jövőre is lesz tábor, ők mindenképpen ott lesznek.
Cs. Sárkány Beáta szkv.

Teteje