Távmunka - hatékony foglalkoztatási forma

 

Távmunka - hatékony foglalkoztatási forma

 Az online kommunikációs megoldások és az irodai technológia fejlődésével már otthonról is hatékonyan tudjuk ellátni feladatainkat.A lehetőségek elképesztőek, akár különböző kontinensről is dolgozhatnak együtt az eddig egy irodában ülő kollégák.A távmunka nagymértékű terjedésével csökken a városok közlekedési hálózatának terhelése is.

Munkahely, munkába menni, távmunka, otthoni munkavégzés - ezek a fogalmak lassan de biztosan megváltoznak.A távmunkával járó előnyöket a munkavállalók után a munkáltatók is egyre többen ismerik fel: kisebb irodatér és kevesebb energiafogyasztás, elégedettebb dolgozók, ráadásul ez a foglalkoztatási forma óriásit dob a hatékonyságon. Az online kommunikációs megoldások és az irodai eszközök fejlődésével már otthonunkban is éppen olyan hatékonyan tudjuk ellátni feladatainkat, mintha bent ülnénk az irodában.A lehetőségek elképesztőek, akár különböző kontinensről is dolgozhatnak együtt az eddig egy irodában ülő kollégák.

Az Invitel Csoportnál 2016 áprilisában vezették be kísérleti időszakra a távmunkát. 1200 munkavállalóból több mint 600 esetében találták úgy, hogy alkalmas a pozíciója otthoni munkavégzésre.egyértelműen pozitív tapasztalatok fűződnek a távmunkához, átlagban nőtt a hatékonyság, és plusz juttatásként tekintenek a lehetőségre, így elhivatottabbak is lettek a céggel kapcsolatban. A pozitív visszacsatolások alapján úgy döntöttek, megemelik a távmunkával tölthető napok számát, és további 30 százalékkal bővítik azon beosztások körét, amelyek otthonról is elvégezhetőek.

Az átállásnak azonban vannak végig gondolandó szakaszai: szükségünk van a megfelelő technológiára, munkaszervezésre és lelkileg is fel kell készülnünk az otthoni munkára. A munkavégzés közösségi jegyeit át kell tudni emelni az otthoni munkavállalók számára, a céghez, kollégákhoz való integráció mint feladat jelenik meg ennél a foglalkoztási formánál. Nagyon fontos, hogy biztosítva legyen a személyes találkozási és kapcsolódási lehetőség, a visszajelzés és értékelés megfelelő gyakorisága, a távolról dolgozók munkájának elismerése, és ami talán a legfontosabb: egy a közös vízió megteremtése és fenntartása.

Teteje