Téli karbantartás !!

Az autó õszi-téli felkészítése
 

Téli karbantartás !!

Mint minden szezonváltáskor, most is itt az ideje a rendszeres idõközönként elvégzendõ karbantartásnak.

Ha a szokásos feladatok mellett még néhány speciális teendõre is sort kerítünk, biztosak lehetünk abban, hogy a téli hidegben, a fagyos,

csúszós utakon is biztonságosan autózhatunk.

A legjobb ha az alább felsoroltakat  megszívlelve még azelõtt elvégezi vagy elvégezteti szakszervízzel(xszerviz.gportal.hu), mielõtt a hajnali fagyok beköszöntenének.

 

Az autó õszi-téli felkészítése

1. Tegyük fel a téli gumikat!

A téli gumikon a kötelezõ minimális bordamélység 4 mm! Amennyiben gumijaink ennél kopottabbak, nem ajánlott használni azokat, sürgõsen vásároljunk újakat.

Amikor a nappali hõmérséklet 7 fok alá süllyed, váltsunk téli gumira.

 

2. Cseréljük le az ablaktörlõ lapátokat! (http://www.evoauto.hu/termekcsoport/ablaktorlok)

Ezeket évente tanácsos lecserélni.

Ha azonban csíkozva vagy nagyobb sávokat kihagyva törölnek, tegyünk fel újakat azonnal.

A szélvédõre ráfagyott ablaktörlõ lapátokat sose erõltessük, a bejegesedett ablakot soha ne az ablaktörlõvel próbáljuk megtisztítani!  Több módja van a vastag hórétegnek vagy jégrétegnek az eltüntetésére. Az ablakfûtést használva olvasszuk le a jeget, vagy mechanikusan jégkaparóval vigyázva az ablak karcmentességére, mert egy új szélvédő igen drága mulatság. Használhatunk még ezek mellett jégoldót is, ami valljuk be az egyik legdrágább megoldás. Fontos hogy ablakainkat ne öntsük le forró vízzel, mert egy hangos pukkanással lesz egy tiszta ablakunk ezer darabban!

 

3. Ellenõrizzük a szélvédõmosó folyadékot (www.evoauto.hu/termekcsoport/teli_termekek)!

Akinek fagyott már be (vagy szét!) az ablakmosó tartálya, az tudja, hogy nem véletlenül van nyári és téli ablakmosó folyadék! Vigyázzunk a vízzel való hígításra is, mert ha túlzottan felvizezzük a téli szélvédőmosót, akkor nagyobb menetszélnél kicsapódhat az alkohol tartalom, így a víz ráfagyhat a szélvédőnkre.

 

4. Ellenõrizzük a hûtõfolyadékot (http://www.evoauto.hu/termekcsoport/teli_termekek/fagyallok/1_liter)!

Vizsgáljuk meg a folyadék szintjét a tartályban, a legfontosabb azonban, hogy a fagyáspont megfelelõ legyen. Általános szabályként a várható legalacsonyabb hõmérséklet alatt 5 fokkal kell beállítani. Nálunk mínusz 20-25 fok körül. Használjon G12 alu kímélő hűtőfolyadékot, amely egész évben használható. Itt javasoljuk, ha bármikor az autóhűtő vizéhez nyúlnak (pl.: hűtő csere, vezérlés cseréje) akkor is használjanak fagyálló hűtőfolyadékot, mert igénylik a korszerű motorok.

 

Figyelem ! Csak a gyári elõírásnak megfelelõ anyagot töltsük be, az olcsóbb anyagok kárt is okozhatnak a motorban.

 

5.  Ellenõrizzük a fékeket! (http://www.evoauto.hu/autotipus)

Az õszi-téli utak állapota nem ideális autónk számára, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy fékeink állapota viszont az legyen. Hiszen előfordulhat, hogy csak egy rövid útszakaszon tud kellő fékhatást elérni, mellyel elkerülhető egy kisebb vagy nagyobb ütközés.

Mire figyeljünk: nem ragad-e valamelyik kerék, nem levegős-e a fékrendszerünk, van-e kellő mennyiségű fékolaj a tartályban?

 

6.  Akkuk állapota ! (http://www.evoauto.hu/termekcsoport/akkumulatorok)

Az év bármely szakában bosszantó, ha nem indul az autónk.

Nagy hidegben akár 50 %-kal is csökkenhet az akku teljesítménye, s így megtörténhet, hogy már nem lesz elegendõ az indításhoz!

 

Ellenõriztessük az akkumulátor teljesítményét! Ezt jobb megtenni egy szervízben, de szemre is vételezhetjük. Ha az elektródákon „réz virág”-ot találunk, megtakaríthatjuk, hátha elegendő és a gond meg van oldva!

 

7. Ellenõrizzük a világító és irányjelzõ berendezéseket! (http://www.evoauto.hu/termekcsoport/izzok_es_elektromos_kiegeszitok )

Fontos megjegyezni, hogy az új autón egy sűrűn beépített motorháztető alatt a fényszóró izzó cseréje egy – két óráig is eltarthat. Az egyik lámpánknak égni-e kell, ha egyik sem ég akkor nem közlekedhetünk vele.

8. Ellenõrízzük a jármû kötelezõ tartozékait!

A mostani állás szerint semmi sem kötelező, de büntethetnek érte. Az egészségügyi doboz sem kötelező, de ha baleset történik és nem tudjuk ellátni a sérültet, bírságra számíthatunk.

Láthatósági mellény megléte sem kötelező, de ha egy esti ellenőrzés során bizony akár 5000 forintot is fizethetünk, ha nincs nálunk a mellény.

 

9. Hólánc, jégmentesítõ, jégkaparó, seprû.

Napjaink modern autói ugyan sokkal kevesebb törődést igényelnek, mint a régiek, de a hideg idő beálltával néhány kötelezettsége a jelenkor autó tulajdonosainak is van. Nem mindegy ugyanis, mennyire felkészített autóval és milyen felszereléssel indul útnak.

 

Biztonságos közlekedést kíván : EvoAuto Kft. - www.evoauto.hu

+36 30 3377 600

+36 52 315 861

A cikk partnere: 

Teteje