Tízmilliárdok: ennyien jöhetnek haza nyárig

 

Tízmilliárdok: ennyien jöhetnek haza nyárig

De nem emberek, hanem pénzek. Ekkora összegben érkezhetnek haza pénzek külföldi bankszámlákról az adóamnesztia-lehetőség hatására, amit június végéig lehet majd igénybe venni. A NAV által kijelölt magyar bankoknál lehet megnyitni az ehhez szükséges számlát. Ezt a listát március 2-án tette közzé a NAV.

A napokban kedvezőbben hozhatja haza a jövedelmét az, aki külföldi bankszámlán tartja pénzét. Az életbelépett új jogszabály szerint 10% személyi jövedelemadó, illetve önellenőrzési pótlék ellenében legalizálhatják a magánszemélyek a 2016. június 30-ig megszerzett jövedelmeket.

Ennek persze feltételei vannak: egyrészt, a pénzt haza kell hozni, másrészt, magyarországi bankszámlán szükséges elhelyezni. A kedvezmény igénybe vehető: kamatból, értékpapír-kölcsönzésből, csereügyletből, osztalékból, árfolyamnyereségből, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemből, vállalkozásból kivont és egyéb jövedelemből.

Az érintetteknek gyorsan kell döntést hozniuk és cselekedniük, mert a kedvezmény csak 2017. június 30-ig vehető igénybe. Ez az a határidő, ameddig az erre a célra szolgáló bankszámlát meg lehet nyitni, illetve ugyaneddig az időpontig meg is kell érkeznie a pénznek. Aki ennek nem tesz eleget, vagy elmulasztja, az elesik ettől a lehetőségtől.

A számla kizárólag annál a pénzintézetnél nyitható meg, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kijelölt. A listát „az utólagos adófizetésben és részesedés kedvezményes megszerzésében való közreműködésre kijelölt bankok” néven tette közzé március 2-án. Az adó befizetése illetve annak levonása a bank feladata.

Az Erste Bank Hungary Private Banking területének igazgatója, Kállay András szerint akár több tízmilliárd forint is visszajöhet a hazai bankszámlákra. Több bürokratikus akadály fog azok útjába kerülni, akik eddig külföldre vitték jövedelmüket, hiszen hamarosan a NAV-nak lehetősége lesz hozzáférni a magyar adózók külföldi számlaadataihoz több nagy pénzügyi központ esetében.

A hazahozatalhoz az is hozzájárul, hogy hazánkban is kaphatnak ma már az ügyfelek privátbanki szolgáltatásokat és kiszolgálást, mint például Svájcban, csak itthon olcsóbban juthatnak hozzá. 

Teteje