Töltött káposzta napok a Flaskában

 

Töltött káposzta napok a Flaskában

Hölgyeim és uraim, a töltött káposzta a magyar konyha esszenciája, lényege, veleje, kezdete és vége.

Töltött káposztát valószínűleg mindenki evett már. A töltött káposzta annyira leképezi a sírva vigadós, rámás csizmás magyar lelket, hogy amennyiben netán Magyarország lenne a világ egyetlen szuperhatalma, akkor hamburger helyett ,,töltöttkáposzda-láncok” hálóznák be a földet.

A töltött káposzta szeretete az egyik legfontosabb nemzet-összekovácsoló erő, ugyanakkor az elkészítési módok elsőbbsége közötti viták során akár polgárháborús állapotok is előállhatnak. A töltött káposztának ugyanis, mint általában a nagy nemzeti eledeleknek, nincs egységes receptje. Az iránta érzett rajongásban egyaránt osztozunk, de minden magára valamit is adó háziasszony féltve őrzi saját, generációk alatt kicsiszolódott töltöttkáposzta- receptjét, és megingathatatlanul hisz saját receptúrája mindenekfelettiségében. Egy jó töltöttkáposzta-recept ugyanis kincs. Egy jó töltöttkáposzta-recept a magyar bölcsek köve.

A töltött káposzta kiváló frissen, kiváló néhány nappal elkészülte után, s ugyanez érvényes a melegen, avagy a hidegen történő fogyasztására is.

A legfontosabb szabály azonban az, hogy a töltött káposztából sosem szabad keveset főzni, mert mindig korábban fogy el a tervezettnél.
 

Forrás: Flaska Vengéglő

A cikk partnere: 

Teteje