Tokiói gyömbérhab csokoládés málnakávéval... Cafe Frei Debrecen

 

Tokiói gyömbérhab csokoládés málnakávéval... Cafe Frei Debrecen

Itt tart ma Japán. Az ilyen elképesztően kreatív és izgalmas kávék kitalálásánál. Ebben a „háromcsészés” italban benne van minden, ami a japán kávékonyhát jellemzi. Kifinomult, cizellált ízharmónia, precíz és aprólékos elkészítéssel párosítva.

Nincs rá magyarázat. És a történet kezdetét sem ismeri senki. Hogy vajon miért és mikor kezdtek a japánok gyömbért inni. Tejszínben, tejben, habosítva,  melegítve és még számtalan más formában is. Talán a sushi mellé kötelezően felkínált gyömbér-szeletkék imádata, a fanyar, kicsit csípős íz pikánssága ejtette őket rabul.
Egy dolog mindenesetre tény. Tokióban sétálva szinte alig találni olyan kávézót, ahol ne lehetne „gyömbér-latte”-t rendelni. Az elnevezés kicsit csalóka, mert ez tényleg latte, csak latte, vagyis csak tej. Nincs benne kávé, hanem mindössze felgőzölt, habos tej, gyömbérrel ízesítve.
Elég néhány órát eltölteni ezekben a japán kávézókban és azonnal fel fog tűnni: a japánok kérnek valamilyen kávét, többnyire hidegen csepegtetett laborkávét, és kérnek mellé gyömbérlatte-t, vagyis habosított, édeskés, gyömbérrel ízesített tejet.
Ez a legújabb trend Tokióban. Szinte csak ott, mert a távolabbi nagyvárosokban még nem terjedt el ez a szokás. Kiotóban, Osakában ritkán látni ilyesmit.
Friss kávé-kalandunkat ezúttal tehát egy tokiói divat inspirálta. A tejszínből készített gyömbérhabot (semmi szirup, ez nálunk alapszabály, mi mindig friss gyömbérkivonatot használunk) nos, ezt külön csészében adjuk, mint ahogy Tokióban a kávézók. Mellé pedig hosszan csepegtetett tokiói csokoládés málnakávét szervírozunk – habosítva.
Vendégeink előtt tehát két hab „landol”, egy gyömbéres, és egy kávés. Innentől már mindenki saját maga döntheti el, hogy miképpen is fogyasztja ezt az italt.
Tokióban van, aki először kikanalazza a gyömbérhabot, aztán következik a kávéhab. Vagy fordítva. Bár a japánok leginkább két apró, kiskanálnyi kóstolás után egy harmadik pohárban összeöntik a két habot, összekeverik, és úgy isszák meg.
Mi is ezt javasoljuk! Hunyják be a szemüket, kortyoljanak bele, és képzeljék magukat egy tokiói kávézóba. Könnyen fog menni, mert ez az ital tényleg selymes varázslat.
Semmihez sem hasonlítható élmény!

A cikk partnere: 

Teteje