Változások az adózásban 3. rész

 

Változások az adózásban 3. rész

Lesznek szigorítások is. Például az adóelkerüléssel kapcsolatos szabályokban módosítások lépnek életbe. Változás lesz a kockázatos adósok körének meghatározásában, valamint az EKÁER rendszerben is. Olyan módosításokat vezetnek be a társasági adó törvénybe, melyekkel megakadályozható maga az adóelkerülés. Nem lehet egy jogügylet célja kizárólag az adóelőny elérése, vagyis a kapcsolódó adóelőnyt nem lehet érvényesíteni, illetve az ügylet kapcsán elszámolt költségek, ráfordítások nem minősülnek a vállalkozás érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak.

Hogyan változik a kockázatos adózók köre? Ki lehet még az?
• kényszertörlési eljárás alatt állók,
• azon adózók, akik esetében a tárgyévben és az azt megelőző öt évben az állami adó- és vámhatóság által a terhükre megállapított összes nettó adókülönbözet meghaladja az adózó tárgyévre megállapított adóteljesítményének 70%-át,
• továbbá azon adózók, akik terhére az állami adó- és vámhatóság által kiszabott, a tárgyévet megelőző két évben esedékessé vált mulasztási bírság összege meghaladja az adózó tárgyévre megállapított adóteljesítményének 70%-át

Jövedéki adó többszöri emelése
2018-tól teljesen elektronikussá válik az adatkezelés és az ügyintézés. A borászatoknak nem kell foglalkozni az adóregisztrációs kötelezettségekkel.
A dohánytermékekre és az alkoholos italokra ezentúl nem adójegy, hanem zárjegy kerül majd és ez az elektromos cigarettákra is vonatkozik majd, mivel azokat is a dohánytermékek közé sorolja az új jövedéki törvény.
A cigaretták ára drágulni fog: Folyamatosan emelkedni fog a dohánytermékek jövedéki adója. Három lépésben összesen 29 százalékkal emelkedik. Az a cél, hogy 2017 végéig ez megtörténjen. Első emelés idén szeptember elsejétől várható.

Az idegenforgalmi adó emelése is várható
A kormánypártok megegyeztek egy módosító javaslatban, mely lehetőséget ad az önkormányzatoknak, hogy akár 400 forintos idegenforgalmi adót is kivethessenek az eddigi 300 helyett, vagy a szállásdíj 4,6 százalékát.

Teteje