Változnak a családi adókedvezmény szabályai

 

Változnak a családi adókedvezmény szabályai

A január sok új változást hozott: bővült a családi kedvezményekre jogosultak köre, módosult az eltartottak körének meghatározása, emelkedett a két eltartott után járó családi kedvezmény, és változtak az igénybevétel szabályai.

Az összevont adóalapot ezután is a családi kedvezmény fogja csökkenteni. Ezt a jogosult a kedvezményezett eltartottak után lehet érvényesíteni az eltartottak számától függően. A kedvezmény mértéke 2017-ben 66 670 Forint egy eltartott esetén, két eltartottnál havi 100 000 Forint, három vagy több eltartott esetén havi 220 000 Forint. Adóban ez havi 10 000 Forintot jelent egy eltartott esetében, kettőnél 15 000 Forint, háromnál vagy többnél már 33 000 Forint.

Bővült a családi kedvezményre jogosultak köre. Családi pótlékra jogosult a gyermek és a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egyikük, illetve a vele közös háztartásban élő, a gyermek szülőjének hozzátartozója is. Az eltartottak közé tartoznak most már azok a gyerekek is, akik után rokkantsági járadékot folyósítanak, de a magzatot is ide sorolják.
Ettől az évtől, 2017-től a szülőknek nem kötelező bírói döntés arról, hogy a családi pótlékra 50-50%-ban jogosultak a felváltva gondozott gyermek után, hanem elég egy közös nyilatkozat benyújtása, hogy a gyermeket saját háztartásaikban felváltva nevelik. Ha a családi pótlékot a szülők 50-50%-ban kapják, akkor a családi kedvezményt is ebben az arányban kapják meg.

Az adóelőleg nyilatkozatnál kötelező feltüntetni január 1-től a kedvezményezett eltartottak és eltartottak adóazonosító jelét. Aki az adóazonosító jelet nem tünteti fel, az nem kapja meg a családi kedvezményt.
Jó észben tartani, hogy alanyi jogon bizonyos veleszületett, vagy szerzett betegségekre, egészségkárosodásra, fogyatékos állapotra is jár személyi jövedelemadó-kedvezmény.

Teteje