Vírus ellen fokhagymával

 

Vírus ellen fokhagymával

Fokhagyma - aromás mikrobaölő

Hosszú hetek óta mindenki elkapja ezt a fránya nyavaját. Nem igen akad a környezetünkben, aki ne küzdene meg valamilyen formájával ennek a kórnak.
Vírus, ami meglepően, különös, nem szokványos módon vesz le a lábunkról. Képes akár minden nap más tünetet produkálni és mikor már azt hittük a végére jártunk, még előáll egy csavarral.

Íme egy természetes antibiotikum:

Az átható illatú fokhagyma gerezdek allicint tartalmaznak. Ez az igen hatékony mikrobaölő vegyület a baktériumokat, vírusokat és gombákat egyaránt távol tartja, illetve ha már megtelepedtek, kiirtja őket. Fertőzés esetén három-négy óránként kell elrágni egy-egy gerezdet. Karikákra is vághatjuk, és mint a pirulákat, lenyelhetjük egészben.

A fokhagymát már legalább ötezer éve a természet csodás ajándékának tekintik az emberek szerte a világon, ahogy erről az egyiptomi papirusztekercsek, bibliai történetek, görög orvosok feljegyzései tanúskodnak. Nem véletlenül, hiszen a fokhagymában több mint huszonötféle hatóanyag, értékes összetevő, enzim, vitamin, ásványi anyag, nyomelem található meg. Fontos tudnivaló, hogy azt a növényt tekintik értékesebbnek, gyógyerejét hatékonyabbnak, amelyik melegebb égövi tájakon termett és több napsütés érte.

Hatvan éve Cavallito amerikai kutató vonta ki először a fokhagymából azt az olajat, amely az allicin nevet kapta, és amelyről megállapította, hogy számos mikroorganizmus ellen bevethető, némelyik ellen hatásosabb a penicillinnél is. Így például a szervezetben súlyos gyulladásokat okozó streptococcus, staphilococcus, sőt, még a tífuszt okozó baktériumok ellen is hatékony. Emésztőrendszeri zavarokat előidéző kórokozók ellen is bevethető: gyomor- és bélpanaszok ellen régi házi gyógymód a fokhagymaleves. Antibakteriális hatásának köszönheti, hogy a húsok egyik fontos tartósítószere évszázadok óta, hiszen például megakadályozhatja a baktériumok által okozott súlyos ételmérgezést, a botulizmust.

Vírusölő, megelőző hatás

Több vírus ellen is kimutatták a fokhagyma hatékonyságát: bélhurut, májgyulladás, herpesz esetében alkalmazható. Egerekkel folytatott kísérletek igazolták az influenzavírus elleni jótékony hatását is, azonban csak abban az esetben, ha nem a fertőzéssel egyidőben, hanem már hetekkel előtte, megelőzésként kezdték adagolni a fokhagymát.

Cimkék: 
Teteje