A zöldirodáké a jövő?

 

A zöldirodáké a jövő?

Létezik többféle minősítés, mely az irodaházakat illeti, amennyiben a fenntarthatóságot tekintjük fő szempontnak. Budapesten jelenleg az újonnan épültek közül kerül ki nagyobb számban zöld minősítéssel rendelkező irodaház. A régebbi irodaházak is lassan kezdenek újabb technológiákra áttérni. 

Az ingatlanpiac szempontjából is egyre inkább fontos szemponttá válik, hogy az irodaházak rendelkezzenek zöld minősítésekkel. A fenntarthatóság mára kihagyhatatlan érték lett, amelyre teljes mértékben oda kell figyelni.

Az ingatlanszakma figyelmét 2013 –ban kezdte felhívni a CBRE a Zöld Hét (Green Week) programjával. A legújabb irodaházak 91 %-a a fenntarthatóság felé köteleződik el a kor elvárásai szerint.
A zöld szempontok a dolgozók szellemi, lelki és fizikai jóllétére is kiterjednek ezért minden fenntarthatóságra törekvő vállalat ezt figyelembe kell, hogy vegye.

Budapesten és vidéken (pl. Debrecenben) is egyaránt nő a zöld irodaházak száma, melyek a következő minősítésekkel rendelkeznek: LEED Arany minősítés, DGNB tanúsítvány, LEED Ezüst minősítés.

Az irodaházak bérlőinek elvárásai főleg az alacsonyabb rezsiköltségek, az új vállalatirányítási előírások, a környezetvédelem és a marketing előnyök.
A bérbeadók szempontjai pedig a bérlők kedvező összetételében és biztos céges hátterében rejlenek.

A cikk partnere: S.P.C. Ingatlan Iroda

Teteje