Augusztusi programok az Agórában

 

Augusztusi programok az Agórában

Dátum: 

2016 augusztus 01, hétfő - 13:00 - 2016 augusztus 31, szerda - 18:00

Helyszin: 

Debreceni Egyetem, Botanikus Kert

 

 

 

Agóra Tudományos Élményközpont

Debreceni Egyetem, Botanikus Kert

Bejárat a Móricz Zsigmond út felől.

Email: agora@agoradebrecen.hu

Telefon: (52) 518-620

Web: www.agoradebrecen.hu

 

 

Nyitvatartás egyéni látogatók számára

kedd-péntek: 13-tól 18 óráig

szombat, vasárnap: 10-től 18 óráig

hétfő: szünnap

Minimum 20 fős csoportokat – előzetes egyeztetés és visszaigazolás után – kedd és péntek között délelőttönként is fogad az intézmény, 9 órától. A csoportok a látogatás előtt legalább 7 nappal az Agóra weboldalán keresztül tudnak bejelentkezni.

 

Őszi technikai szünet
Az Agóra 2016. szeptember 1. és 15. között – karbantartási munkálatok miatt – zárva tart. Nyitás szeptember 16-án, pénteken 13 órakor.

 

Állandó programok

Az Agóra Tudományos Élményközpont Interaktív terében több mint negyven különleges játék próbálható ki, amelyek szorosan kapcsolódnak valamilyen tudományos jelenséghez. Emellett az élményközpontban naponta többször különböző ismeretterjesztő előadások és kísérleti bemutatók közül választhatnak a látogatók. A programok hétköznapokon 14, 15, 16 és 17 órakor kezdődnek, hétvégén 11-től 17 óráig óránként indulnak. A részletes programról az www.agoradebrecen.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Időszaki programok

 

2016. augusztus 2-31.

Programok a digitális planetáriumban

A Földtől a Világegyetemig

Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A magyar változatot az Agóra Tudományos Élményközpont készítette. Narrátor: Varga Klári

 

 

 

 

 

Lehozzuk a csillagokat!

Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű hatalmas kupola alatt naponta többször tart az Agóra csillagásza előadást. A 20 perces programban a nyári csillagképekről és égi eseményekről illetve a Hold fázisairól lesz szó, de megcsodálhatják a látogatók más tájak csillagos égboltjait is.

Ragyogó égbolt
A planetáriumi műsorban egyszerre három teljeskupolás-rövidfilmet láthatnak az érdeklődők. Az első filmben szinte testközelből csodálhatóak meg 2015 legjobb csillagászati fotói. Ezután egzotikus vidékekre repít Eric Freeman, azaz ElderFlux elektronikus zenei kompozíciójához készült, magával ragadó timelapse videója, a Cycle. Utolsóként pedig megismerhető a fényképezés és a csillagászat közös őse: a fény.

A planetárium maximális befogadóképessége 50 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel.

 

2016. augusztus 13., szombat 11 óra

Laborból a konyhába

Mi van az ételünkben? Hogyan őrizhető meg az alapanyagok természetes állaga és íze? Mi fán terem a molekuláris gasztronómia és finom-e az űrkaja?

Az Innovatív Élelmiszeripari Klaszter kísérleti bemutatóján nemcsak választ kaphatnak ezekre a kérdésekre, de meg is kóstolhatják a 21. század legmodernebb ételeit.

A bemutatón az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A programra csak korlátozott számba tudnak látogatókat fogadni, így érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket pénteken 10 óráig várják az agora@agoradebrecen.hu email címre.

 

2016. augusztus 13-14.

LittleBits hétvége

Gondoltál már arra, milyen jó lenne egy doboz, ami magától tudja, hány csoki van még benne? Vagy egy saját tervezésű klímaberendezés? Ezen a hétvégén az Agóra minden nap több elektronikai foglalkozást is indít. Ezeken a gyerekek a littleBits készletek segítségével saját kezűleg elektronikus kütyüket, amik sípolnak, világítanak és mozognak. 

Az elektronikai foglalkozást 8 éves kortól ajánlják. A programra csak korlátozott számban tudnak látogatókat fogadni, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket pénteken 10 óráig várják az agora@agoradebrecen.hu email címre. A foglalkozásokon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni.

 

 

 

 

 

 

 

 

2016. augusztus 18-19.

Éjszaka az Agórában

A Debreceni Egyetem főépületénél zajló monumentális 3D épületvetítéshez kapcsolódóan az Agóra az esti órákban fényjátékokkal várja az érdeklődőket. Az élményközpont ezen a két napon 13 órától egészen éjfélig látogatható.

 

2016. augusztus 27., szombat 10:00-15:00

Ericsson SzerCODE Challenge 2016

Össze tudod hozni a szekrény mélyén lapuló régi ruhád egy padláson porosodó elektronikai eszközzel? A gyerekek együtt barkácsolhatnak az Ericsson SzerCODE Challenge 2016 kapcsolódó foglalkozásán vagy megmutathatják az ötleteiket, amivel akár nevezhetnek is a döntőbe a Kutatók Éjszakáján. A résztvevők „okos” ruhákat és kiegészítőket készíthetnek az Agóra fogadóterében!

A program ingyenes.

 

2016. augusztus 28., vasárnap

Nyárbúcsúztató az Agórában

Naptávcső, papírsárkányok, elektromos kütyük, Botanikus Kert-expedíció – A nyári szünet utolsó vasárnapján különleges programokkal és kedvezményes belépőjeggyel vár mindenkit az Agóra. A belépő ára ezen a napon egységesen 900 Ft/fő.

Teteje