Déri múzeum december

 

Déri múzeum december

Dátum: 

2016 december 02, péntek - 16:00 - 2016 december 18, vasárnap - 12:00

Helyszin: 

Debrecen, Déri tér 1.

Helyszin: 

KIÁLLÍTÁSOK

Megújult állandó kiállítások

Munkácsy Terem

„Formába öntött forradalom” – 1956 emlékezete
időszaki kiállítás
Helyszín: Déri Múzeum – Zoltai Lajos Terem
A kiállítás megtekinthető: 2016. október 21.– 2017. január 15.

56 Egy végtelen mondat...
időszaki kiállítás 
Helyszín: Déri Múzeum – Galéria és Kupolaterem
A kiállítás megtekinthető: 2016. október 21.– 2017. január 15.

PROGRAMOK

2016. december 2. (péntek) 16 óra
„Egy kicsi mindig hiányzott”
Varga Gyula élete és munkássága című kötet bemutatója
Az újraéledő néptánc mozgalom egyik legjelentősebb debreceni úttörőjéről készült kötetet Varga Gyula egyik tanítványa,  Solymos József szerkesztette. A kiadvány olvasószerkesztője dr. Magyari Márta, a Déri Múzeum tárvezető muzeológusa.
A bemutatón köszöntőt mond: Angi János, múzeumigazgató
A kötetet bemutatja: Biczó Gábor, egyetemi docens
Közreműködik a Debreceni Hajdú Táncegyüttes
Helyszín: Déri Múzeum, Díszterem

2016. december 3. (szombat) 18.00
Dicséretes ez gyermek
Magyar és közép-európai muzsika a karácsonyi ünnepkörből (XV–XVIII. század)
A Musica Historica együttes műsora
Különleges karácsonyi muzsikával közelít az ünnep december 3-án, 18 órától a Déri Múzeumban. A 15–18. század magyar és közép-európai dallamait a Musica Historica együttes előadásában hallhatja a közönség. Az együttes 1988-ban alakult Budapesten, Csörsz Rumen István vezetésével. Tagjai a klasszikus és régi zenei hangszerek mellett magyar és kelet-európai népi hangszerekkel is foglalkoztak. Zenei világukról azt vallják: a több száz éves művek mai állapotukban néha valóban távolinak tűnhetnek, de – a színpadi produkciókon túl gyermekprogramokon, reneszánsz táncházakban vagy akár térzeneként – visszanyerhetik életerejüket, s nem régiségük, hanem izgalmas, érdekes hangzásuk révén kerülhetnek kapcsolatba a hallgatóval. A régi muzsikát borostyánnal benőtt, de lakható ódon házhoz hasonlítják a muzsikusok, melyben kis renoválás után nyugodtan élhetünk majd újabb évszázadokig.
Helyszín: Déri Múzeum, Díszterem

2016. december 7–9. 11.00
Korompai Balázs muzeológus rendhagyó tárlatvezetése
az „56 Egy végtelen mondat...” című időszaki kiállításban középiskolások számára

2016. december 8. (csütörtök) 16.30
Korompai Balázs muzeológus tárlatvezetése
az „56 Egy végtelen mondat...” című időszaki kiállításban

2016. december 10. (szombat) 14.00–15.30
Japán kultúra és művészeti szakkör gyerekeknek
Déri Frigyes gyűjteményéhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás
Bambuszhercegnő története
A gyerekek játékos feladatokkal ismerkedhetnek meg Kaguya hercegnő történetével. A darabjaira hullott mesét a gyerekeknek kell megkeresni a kiállítótérben,  majd a megtalált elemekből létrehozni egy teljesen új történetet. A foglalkozás végén mindenki elkészítheti saját kaguya hercegnőjét.A részvételhez regisztráció szükséges!

2016. december 17. (szombat) 14.00–15.30
Japán kultúra és művészeti szakkör felnőtteknek
Hinamatsuri-babaünnep Japánban
Japánban március 3-án ünneplik a babák ünnepe vagy más néven a lányok napjaként is ismert Hinamatsurit. A szakkörön a résztvevők megismerkedhetnek az ünnephez kötődő szokásokkal, mondákkal, s meghallgathatnak egy tradicionális japán dalt is. Végül mindenki elkészítheti saját kokeshi hinababáját. A részvételhez regisztráció szükséges!

2016. december 18. (vasárnap) 10.00–12.00
CSALÁDI NAP - Díszítsük együtt a múzeum fenyőfáját!
Családi Napra várja látogatóit december 18-án, délelőtt 10 órától délig a Déri Múzeum. A karácsonyi készülődés jegyében kicsik és felnőttek együtt készíthetnek különleges díszeket. A parafa angyalkák a múzeum három méteres karácsonyfájának ékei lesznek.

A DEBRECENI IRODALOM HÁZA ÉS A MEDGYESSY FERENC EMLÉKMÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI ÉS PROGRAMJAI
(Debrecen, Péterfia u. 28., Tel.: 52/413-572)

KIÁLLÍTÁSOK ÉS PROGRAMOK

Álmodó magyarok – Történetek Debrecen irodalmából
A Déri Múzeum állandó irodalmi kiállítása

2014-ben nyílt meg a Debreceni Irodalom Háza. A Déri Múzeum irodalmi gyűjteményéből megrendezett „Álmodó magyarok – Történetek Debrecen irodalmából” című állandó kiállítás maradandó élményt nyújtva mutatja be a debreceni kötődésű híres írók, költők életét. Eredeti kéziratok, könyvek és irodalmi relikviák ragadják magukkal az érdeklődőket. Látható többek között Petőfi Sándor Dalaim című versének kézirata, Jókai Mór Sárga rózsa című regényének kéziratoldala, Csokonai Lillájának gyűrűje, és Szabó Magda tükre. A kiállítást virtuális elemek, számítógépes játékok teszik izgalmassá és szórakoztatóvá.

„Önéletrajz, mit lapozni sem kell...”
Medgyessy Ferenc szobrászművész emlékkiállítása

A Déri Múzeum 1977 óta gondozza Medgyessy Ferenc hagyatékát. A gazdag életműből immár harmadik alkalommal, megújult kiállítótérben helyezzük el közismert szobrait, rajzait, domborműveit. A kiállítás első egységében Medgyessy Ferenc életének korai évtizedeihez kötődő és annak legfontosabb eseményeit idéző művei szerepelnek. Majd a Százados úti műterem rekonstrukciója fogadja a látogatókat, ahol egykor alkotásai születtek. A szobrász ötven éven keresztül dolgozott e műterem falai között, itt formázott plasztikái időrendi sorrendben láthatók.

Áthaladva a műtermen, illetve az itt elhelyezett szobrok között, a művek tematikai csoportokba rendezve szemlélhetők meg. Külön hangsúlyt kapnak a táncoló alakok megörökítésére és a ló kecses formájának, mozdulatainak plasztikai megragadására irányuló szobrai, a Déri tér allegorikus szobrainak tervei és további, Debrecen köztereit díszítő plasztikáinak vázlatai. Az emlékkiállítás közel kétszáz rajzokból, domborművekből, körplasztikákból álló csoportja azokkal a szabadtéri művekkel válik teljessé, amelyeket a városban tett séta alkalmával tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítást gazdag, archív film- és hangfelvétel, illetve fotóanyag színesíti.

www.derimuzeum.hu;

www.modemart.hu

Teteje