Darufesztivál a Hortobágyon

 

Darufesztivál a Hortobágyon

Dátum: 

2016 október 21, péntek - 08:00 - 2016 október 23, vasárnap - 20:00

Helyszin: 

Hortobágy

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a természet őszi ünnepe. Jelenleg több mint 100 ezer daru állomásozik a Hortobágyon. A naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmuk mindössze néhány hétig tart, viszont hatalmas élményt nyújt a programjainkon résztvevők számára.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság október 21. és 23. között rendezi meg a Darufesztivált. A háromnapos rendezvénysorozat szakmai nappal kezdődik, majd szombaton és vasárnap gasztronómiai- kulturális- és terepi programokkal folytatódik, ahová minden természetbarát érdeklődőt várunk szeretettel.

Terepi programjaink keretében a nemzeti park szakemberei előadást tartanak a darvak életéről, majd ezt követően vezetett túrák keretében bemutatják az éjszakázó helyükre behúzó darutömeg lenyűgöző látványát.

A rendezvény fesztiváli hangulatát a népzenei és térségi kulturális csoportok, művészeti együttesek szolgáltatják.

A vásári forgatagban a környékbeli kézműves mesterek és a Hortobágyi Nemzeti Parki Termék védjegyesek is felsorakoztatják portékáikat, népművészeti alkotásaikat. A gyermekeket több helyszínen gyerekfoglalkoztatóval várjuk, ahol kedvükre alkothatnak, valamint játékos formában megismerkedhetnek a természeti értékeinkkel. A zöld civil szervezetek 2016-ban is bemutatják az Év élőlényeit.

Látogatóink megkóstolhatják a hortobágyi autentikus bográcsos ételeket, valamint a „Daru Receptverseny” díjnyertes finomságait is. A verseny zárásaként kihirdetjük 2016 nyertes receptjét.

Új eleme a fesztiválnak az őszi hangulatba berendezett Darukávézó és cukrászda, ahol finom házias sütemények mellett a világ kávékülönlegességeit is megkóstolhatják vendégeink.

A Darvak Világa kiállítás a fesztivál idején ingyenesen látogatható, ezen kívül az előzetesen meghirdetett időpontokban ingyenes szakvezetést is biztosítunk. A rendezvény ideje alatt kihirdetjük a nagy népszerűségnek örvendő „Varázslatos Hortobágy” fotópályázat nyerteseit is.

A Darufesztivállal párhuzamosan, szombaton az állatokat is behajtják telelő helyükre, a Szent Dömötör-napi Behajtási ünnep keretében. A Darufesztivál és a Szent Dömötör-napi Behajtási ünnep ingyenesen látogatható.

Bővebb információért látogasson el weboldalunkra www.hnp.hu/darufesztival, vagy keressen minket a Facebookon!

További információ:

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Kánai Edina
tel: +36 30 6307544
e-mail: kommunikacio@hnp.hu
www.hnp.hu

Teteje