Debrecen - Tél

 

Debrecen - Tél

Dátum: 

2016 november 26, szombat - 16:00 - 2017 február 26, vasárnap - 17:00

Helyszin: 

Debrecen

2016. november 26. szombat 16.00 Apolló mozi
Adventi filmes délutánok – A lovasíjász
A vetítés házigazdája a Megtestesülés Plébánia
Vetítés után közös beszélgetés a Felföldi László plébános helynökkel és a film rendezőjével, Kaszás Gézával.
A program ingyenes, de a létszámkorlát miatt regisztrációhoz kötött (info@apollomozi.hu)

2016. november 27. vasárnap, Kossuth tér
Találkozás a megszületett Úrral
első adventi gyertyagyújtás

A földre született…

16.30-tól a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának adventi istentisztelete a Nagytemplomban, igét hirdet dr. Fekete Károly református püspök.
17.00 a Régi Városházától indulnak az énekes hagyományőrzők, megidézik a pásztorok karácsonyvárását, vonulásukat a Debrecen Helyőrségi Zenekar kíséri.
17.30 a Kossuth téren ünnepi térjáték, közreműködik az ORT-IKI Báb-és Utcaszínház, a Kuckó Művésztanya, a Hajdú Táncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes, a Csokonai Nemzeti Színház Kórusa és Radics Gigi.
Dr. Papp László, Debrecen polgármestere köszönti a megjelenteket, a felekezetek püspökeinek áldásával meggyújtjuk az adventi koszorú első gyertyáját, felgyulladnak a város ünnepi fényei, majd megérkezik a két fényvillamos.
18.00 „Adventi találkozások a Nagytemplomban” – adventnyitó alkalom: Palánki Ferenc római katolikus püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek és dr. Fekete Károly református püspök adventi gondolatai, zenés-énekes ajándék: Radics Gigi, Vox Iuventutis Gyermekkar, Mercs János, a Csokonai Nemzeti Színház Kórusa, a Nagytemplomi Gyülekezet zenekara.

„Egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme.” (Ézsaiás 9,5)

2016. december 3-4.
Mikulás-kereső kaland

Mire jogosít a Mikulás-bérlet?

Megnézhetitek a Vojtina Bábszínházban Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála című mesét, a krampuszokkal együtt utazhattok a Nagytemplom elől induló kisvonaton a Nagyerdei Kultúrparkig, majd krampuszos segítséggel kereshetitek a Mikulás lábnyomát az Állatkertben. Az egyórás kutakodás után a kisvonat visszahoz benneteket a Nagytemplom elé.

Szerencsés János a Vojtina Bábszínházban december 3-án szombaton 10 órától, december 4-én vasárnap 12 órától vár Benneteket!

A kisvonat indulási időpontjai:
december 3.:  10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00
december 4.:  10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00

Mikulás-bérlet vásárolható a Kölcsey Központ jegypénztárában, valamint december 1-jén, 2-án és 3-án délután a Kossuth téri Mikulás-ház mellett.

Bérlet ára mindkét napon (bábszínházi belépő, kisvonat díja, állatkerti belépő) - felnőtt/gyermek 2 éves kortól: 1500 Ft/fő
Családos jegy (2 felnőtt+2 gyermek vagy 1 felnőtt+3 gyermek): 5000 Ft/4 fő

Úgy tudjuk, hogy december 5-én a Hollóének Hungarica Régizene Együttes 5 órai koncertje után érkezik a Mikulás a Kossuth térre, hogy találkozhasson veletek!

2016. december 1.  17.00 Kossuth tér, Adventi színpad
Az Ady Endre Gimnázium diákjainak karácsonyi műsora 

2016. december 2. 17.00 Kossuth tér, Adventi színpad
Chico Manada -karácsony
Debrecen egyik legrégebbi dzsesszformációja egy kellemes hangulatú adventi estére invitálja a közönséget.

2016. december 03. 16.00 Kossuth tér, Adventi színpad
Suba Attila & the SoulFool Band
A Suba Attila által alapított SoulFool Band célja az, hogy megmutassák saját számaikban a régi soul és gospeldalok hangulatát modern hangzásban. A New Orleans swing a kiindulópont, és onnan haladnak a blues, a soul határain egyenesen a gospel felé. Amerikai hangzással izgalmas és interaktív koncerttel repítik vissza a közönséget az 50-es évek karácsonyainak világába!

2016. december 3. szombat 16.00 Apolló mozi
Adventi filmes délutánok –Bernardo Bertolucci: Oltalmazó ég
A vetítés házigazdája az Debreceni Evangélikus Egyházközség és a Nagytemplomi Református Gyülekezet.
Vetítés után közös beszélgetés a Réz-Nagy Zoltán és Hodossy-Takács Előd lelkészekkel.
A program ingyenes, de a létszámkorlát miatt regisztrációhoz kötött (info@apollomozi.hu)

2016. december 04. vasárnap, Kossuth tér
Találkozás a szeretet Istenével
második adventi gyertyagyújtás

A legnagyobb szeretet….

17 órától énekes Borbála napi hagyományőrző vonulás a Régi Városházától a Kossuth térig, a Debreceni Népi Együttes táncosait a Pergő Hagyományőrző Műhely kíséri.

17.30 Komolay Szabolcs alpolgármester gondolatai, majd a második adventi gyertya meggyújtása
18.00 „Adventi találkozások a Nagytemplomban”: a Debrecen Helyőrségi Zenekar Adventissimo-koncertje

„Büszke vagyok rá, mert KATONA!” – mondta egy gyermek az édesapjáról az iskolában. Hogy mi kell ezekhez a szavakhoz? BÁTORSÁG és feltétlen SZERETET. Ez az őszinte gyermeki szeretet hihetetlen erővel hat reánk, katonákra. Szolgálatunk minden napjára ad erőt, amikor távol vagyunk szeretteinktől.
Ez a koncert, amelyet Debrecen város vezetése és a MH 5. Bocskai István Lövészdandár ad Debrecen lakóinak, mint adventi ajándék, bemutatja katonáink helytállását olyan zeneszerzők segítségével, mint Mendelssohn, Kodály vagy Erkel.

Közreműködők: Haja Zsolt, Rácz Rita Franciska, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar fúvós hallgatói és az Ady Endre Gimnázium diákjai

A vendégeket köszönti Komolay Szabolcs alpolgármester, igét hirdet: Sajtos Szilárd főhadnagy, református tábori lelkész.

„Sötétségből világosság ragyogjon fel”, ő gyújtott világosságot szívünkben, hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete Krisztus arcán.” 2 Kor 4,6

2016. december 8-23. Kossuth tér
Add tovább!
a Debreceni Karitatív Testület adománygyűjtő akciója

A Debreceni Karitatív Testület adománygyűjtése december 8-án kezdődik a Kossuth téren felállított Add tovább! házikóban. Az adventi időszakban hétköznap 16-19 óra között a tagszervezetek önkéntesei fogadják az adományokat, amelyeket majd karácsony előtt a debreceni rászoruló idősek és gyerekek között osztanak szét. A Testület az adománygyűjtő akció során minden szociálisan érzékeny, mások nehéz helyzetét átérző ember figyelmét arra kívánja felhívni, hogy tartósélelmiszer-adományokkal (száraztészta, liszt, cukor, étolaj, rizs, szaloncukor, kakaó, hús-, zöldség- és gyümölcskonzerv, édesség, stb.) segítsék a rászorulókat.

dec. 8. 17 óra Adventi színpad
Debreceni Karitatív Testület ajándéka: a Jazz Five zenekar koncertje
2016. december 9-12.
Nemzetközi Betlehemes Találkozó
A Nemzetközi Betlehemes Találkozó a Debreceni Művelődési Központ egyik legjelentősebb nagyrendezvénye, mely tizenegy esztendeje fémjelzi az intézmény értékirányultságát, a nemzeti értékek, a néphagyomány és a közösségi művelődés melletti elkötelezettségét.
A 26. Találkozó december 9-én pénteken 17 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődik a Kossuth tér adventi színpadán. A találkozón résztvevő csoportok megjelennek a város közösségi és kulturális tereiben, így szombat délután 16 órától a főtér ünnepi színpadán újra találkozhat az örömhír-hozókkal a debreceni közönség.

2016. december 10. szombat 16.00 Apolló mozi
Adventi filmes délutánok – Nicolas Vanier: Belle és Sébastien
A vetítés házigazdája a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség
Vetítés után közös beszélgetésre invitál Kovács Károly pszichológus, családterapeuta.
A program ingyenes, de a létszámkorlát miatt regisztrációhoz kötött (info@apollomozi.hu)

 

 

2016. december 11. vasárnap, Kossuth tér
Életre szóló találkozás
harmadik adventi gyertyagyújtás

Velünk marad….

17 órától énekes vonulás a Régi Városházától a Kossuth térig
17.30 adventi gondolatok a Város Karácsonyfája mellett: Barcsa Lajos alpolgármester, Sipos Barnabás ortodox pap, közreműködik a Szent Háromság Magyar Orthodox Templom Kórusa, fellobban a harmadik adventi gyertyaláng.
18.00 „Adventi találkozások a Nagytemplomban” – ünnepi alkalom Pintér Béla gospelénekessel
Réz-Nagy Zoltán evangélikus, Oláh István református és dr. Pafkó Tamás baptista lelkipásztor adventi gondolatai, közreműködik Pintér Béla és a gyülekezet zenekara.

2016. december 11. vasárnap Kölcsey Központ, Nagyterem
KARÁCSONYI VALCEREMÓNIA

A Valcer Táncstúdió karácsonyi gálaműsora hagyományosan az ünnepvárás jegyében zajlik. A Valcer család népes tábora mellett a táncszerető közönség érdeklődésére is számot tartó karácsonyi gálaműsor számtalan meglepetést tartogat. Az év vége mindig a számvetés időszaka, így műsorunkban mi is felelevenítjük az év jelentősebb valceres eseményeit. A társastánc mellett az iskola néptáncos és zenetagozatos növendékei régmúlt karácsonyok hangulatát idézik, a versenytáncosok káprázatos standard és latin szólókat mutatnak be, a formációs táncosok a karneváli táncaikból adnak ízelítőt. A kétórás program táncos utazás lesz a világ körül, melyben igazi kuriózum a mazsorettparádé.

14:30 Utánpótláscsoportok gálaműsora
Jegyek: 1000 Ft

18:00 Karácsonyi gálaműsor
Jegyek: 2000 Ft

 

2016. december 13. kedd 10.00 Kölcsey Központ, Nagyterem
CHARLES DICKENS: KARÁCSONYI ÉNEK
az Apolló Színház előadásában

„Az 1800-as évek Londonja, karácsony idején. Az ünnep iránt semmilyen kötődést sem érez Ebenezer Scrooge, a kapzsi és szívtelen öregember. Egész életében csak a pénz érdekelte, az érzelmekre, az emberi kapcsolatokra nem pazarolt időt. Ám ez a karácsony más, mint a többi. Scrooge-ot meglátogatja a múlt, a jelen és a jövő karácsony szelleme, akik magukkal viszik egy időutazásra. Szembesítik addigi kiábrándító életével, érzéketlenségével és hamarosan bekövetkező halálával. A fösvény és mogorva vénember kap egy utolsó lehetőséget, hogy átértékelje az életét, és nemcsak a saját, hanem környezete sorsát is megváltoztassa."

Szereplők:
Ebenezer Scrooge: Pintér Gábor/Csák György,
Bob Crachit: Heidinger Zoltán,
Az elmúlt karácsonyok szelleme és Mesélő: Kovács Róbert,
A jövendő karácsonyok szelleme és Fred: Szilasi Balázs,
A jelen karácsonyának szelleme: Berecz György,
Fiatal Ebenezer Scrooge: Korcsmáros András,
Továbbá: Bicskey Zsófia, Kóródy Klaudia, Pethő Kincső, Krikkay László

Rendezte: Heidinger Zoltán

Jegyek: 800 Ft

Regisztráció iskolás csoportok számára: toth.ildiko@fonixinfo.hu

2016. december 13. kedd 19.00 Kölcsey Központ, Nagyterem
Ken Kesey – Dale Wasserman: SZÁLL A KAKUKK FÉSZKÉRE
színmű két részben
az Orlai Produkciós Iroda előadása a Belvárosi Színházból

McMurphy, a zabolázhatatlan elítélt elmezavart szimulálva a börtönből átköltözik az elmegyógyintézetbe, hogy rabságát egy fokkal kíméletesebb körülmények között tölthesse le. Nem számít rá, hogy Ratched főnővér személyében rafináltabb zsarnokkal kerül össze, mint eddigi életében bárhol, bármikor. Nem marad más számára, mint a humor, hogy felvegye a harcot az elfogadhatatlanul, de olajozottan működő embergyár ellen. Meg kell találnia az emberi kapcsolatot a módszeresen elembertelenített ápoltakkal. Talán akkor sikerülhet...

Ken Kesey regényéből a hetvenes években készült színpadi és filmes adaptáció is. A film Jack Nicholson felejthetetlen alakításával lett alapmű. A színdarabot hosszú évek után láthatja újra a közönség Magyarországon.

„Znamenák István rendezése kidolgozott, pontos, hibátlan arányérzékkel megszerkesztett kompozíció. Az előadás könnyed, szórakoztató, mégis szofisztikáltan rétegzett… A Száll a kakukk fészkére … az Orlai Produkciós Iroda egyik legsikeresebb és legütősebb előadása.” - Szinhaz.net

Főbb szerepekben: Szabó Kimmel Tamás, Kocsis Pál, Péterfy Bori, Makranczi Zalán, Nagy Dániel Viktor
Fordította: Zöldi Gergely | Rendező: Znamenák István | Producer: Orlai Tibor
Jegyek: 4.400 Ft, 3.900 Ft

2016. december 15. csütörtök 19.00 Kölcsey Központ, Nagyterem
"...Messze zsong a hálaének!"
a Lautitia Kóruscsalád adventi koncertje
Közreműködők: Both Miklós és zenekara, Szivárvány Gyermekkar, Estel Kamarazenekar

…és nekünk van miért hálát adnunk!

Hálásak vagyunk azért, hogy számtalan felejthetetlen koncert alkotói és részesei lehettünk, hogy bejárhattuk Európát, és megismerkedhettünk új kultúrákkal, értékes és érdekes emberekkel, képviselhettük hazánkat, városunkat és jó hírét vihettük a magyar nép küzdeni tudásának és alázatának. Hálásak vagyunk az elismerésekért, a kitüntetésekért, a versenyeken elért eredményekért és a megmagyarázhatatlan, kegyelmi pillanatokért, melyeket az éneklés öröme lop életünkbe.
Hálásak vagyunk a Szent Efrém iskolának és a Görögkatolikus Egyháznak, hogy otthont ad az együtteseinknek, türelemmel kísérik és segítik az utunkat.
Hálásak a családjainknak, akik elviselik a mindennapok nehézségeit, amit a kóruscsaládhoz tartozás okoz, a támogatást, a szurkolást és mindent, ami élhetőbbé tette a nehezebb pillanatokat is.
Az adventi időszak tökéletes alkalmat kínál arra, hogy hálánkat kifejezzük, amiben a Szivárvány Gyermekkar, Both Miklós és Zenekara, valamint az Estel Kamarazenekar is segítségünkre lesz, így mindenkit szeretettel várunk ismét megrendezésre kerülő adventi koncertünkre, hogy köszönetünket fejezhessük ki mindenért, s hogy hálát adhassunk „…a magasság Istenének”.

Jegyek: 2.600 Ft, 1.900 Ft

2016. december 15. – 2017. január 19. Kölcsey Központ, Bényi Árpád-terem
IGAZGYÖNGY
művészeti nevelés és esélyteremtés a bihari végeken

Berettyóújfaluban működik egy alapítványi formában működő alapfokú művészeti iskola. Tanítványai évente több száz (!) díjat hoznak el hazai és nemzetközi pályázatokról. Könyvillusztrációk, kiadványok készítésére kérik fel őket. Mindezt az ország egyik helyzetű kistérségében…

„Apró lépések… Azért, hogy az ember jobban megértsen dolgokat, betekintés kell. Messziről csak sztereotípiák, általánosságok látszanak. Közelről nézve sokféle igazság bontakozhat ki. De közel menni csak apró lépésékkel lehet. És rá kell szánni az időt. Csak így működhet…” L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy igazgatója

A kiállítás ingyenesen látogatható a Kölcsey Központ nyitvatartási idejében naponta 9-től 19 óráig.

2016. december 15. 17.00 Adventi színpad
Debreceni Karitatív Testület ajándéka: A Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai közlekedésbiztonsági bábjátékot mutatnak be

2016. december 16. 17.00 Adventi színpad
Debreceni Karitatív Testület ajándéka:
Lehner Zalán énekel
Neonhal-koncert


2016. december 17. szombat 16.00 Apolló mozi
Adventi filmes délutánok –  Chris Buck és Jennifer Lee: Jégvarázs
A vetítés házigazdája a Debreceni Görögkatolikus Parókia
A program ingyenes, de a létszámkorlát miatt regisztrációhoz kötött (info@apollomozi.hu)

 

2016. december 17. 16.00 Adventi színpad
Adventi ráhangolódás Petruskával
Petruska András dalszerző-énekes a magyar folklórmotívumokat az angolszász rock, valamint a tánczene elemeivel ötvözi. Szuggesztív, közvetlen, humoros előadásmódjával, virtuóz gitárjátékával Petruska meghatározó szerepelője a hazai fiatal zenészgenerációnak. Dalszerzői teljesítményéért 2015-ben Artisjus Junior-díjra jelölték, majd megkapta A Dal Felfedezettje díjat Trouble in my mind című daláért. A debreceni közönséget a jól ismert saját dalok mellett ezúttal karácsonyi feldolgozásokkal is meglepi.

A koncert után a Debreceni Karitatív Testület ajándékaként: A Rotary cserediákjainak bemutatkozása az Adventi színpadon

2016. december 18. vasárnap 10.00-17.00 FÓRUM Bevásárlóközpont
Jónak lenni jó!
Idén a Magyar Református Szeretetszolgálat a kedvezményezettje a közmédia Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági kampányának. Ennek kiemelt napja az Ezüstvasárnap, december 18. lesz, amelyről közszolgálati összefogásban számos rádió- és tévéműsor fog tájékoztatni. Aznap a Fórum Bevásárlóközpontban 10-17 óra között színes műsor keretében gyűjtik az adományokat a Szeretetszolgát önkéntesei. Ezek az alkalmak minden idelátogató és debreceni számára lehetőséget biztosítanak arra, hogy minél többen megtapasztalják: „Jónak lenni jó!”.

2016. december 18. vasárnap, Kossuth tér
Készülés az eljövendő találkozásra
negyedik adventi gyertyagyújtás

Újra eljön…

17 órától énekes hagyományőrző vonulás a Régi Városházától a Kossuth térig a Kuckó Művésztanya és az Ort-Iki Báb-és Utcaszínház művészeinek vezetésével.
17.30 a Kossuth téren ünnepi térjáték, közreműködik Veres Hunor és a Kispendely énekegyüttes és a Debreceni Népi Együttes, Széles Diána alpolgármester ünnepi gondolatai, negyedik gyertyagyújtás
18.00 „Adventi találkozások a Nagytemplomban” – ünnepi alkalom görögkatolikus papnövendékek kórusával és Dánielfy Gergővel
Felföldi László római katolikus püspöki helynök, Kapin István görögkatolikus parókus Vad Zsigmond református esperes adventi gondolatai, zenés-énekes ajándék: Dánielfy Gergő, a Görögkatolikus Papnevelő Intézet Szent Damján Kórusa és a  Hírnök zenekar.
A Kolping Család Egyesület segítségével a Betlehemből Debrecenbe érkezett betlehemi lángból idén is mindenki vihet az otthonába.

„Mert még egy igen-igen kevés idő, és aki eljövendő, eljön, és nem késik.” (Zsid 10,37)


2016. december 23.
Kántálás városszerte

Kántálás
A faluhelyen szokásos kántálást immár harmadik éve emeljük át városi közegbe. Idén Marczi Ernő, a Kántus szervező karnagya várja a csatlakozni vágyókat a Város Karácsonyfájához, ahonnan elindulva a Piac utca több pontján tervezünk énekes-kántáló megállást.

Facebook: Induljunk kántálni a Város Karácsonyfája mellől!

2016. december 31. szombat 21 órától Kossuth tér
B.Ú.É.K., DEBRECEN!

Utcabál a Dokk együttessel

sztárvendégek:
TÓTH ANDI (X-faktor győztes)
RÁCZ GERGŐ (V.I.P., Fool Moon)

házigazda: Fazekas László
tűzijáték
újévi ABBA-show

Az Apolló mozi téli programjai

2016. december 5. 20.00 - 4. Jótékonysági Filméjszaka
A rendezvény teljes bevételét a Remény A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány számára ajánljuk fel! Jegyek csak elővételben kaphatók a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar, Informatikai Kar és a Természettudományi és Technológiai Kar Hallgatói Önkormányzatainak irodáiban.

2016. december 8. 20.15
Royal Opera House – A diótörő
Élő balett közvetítés a londoni Royal Opera House-ból!

2016. december 9. 17.30
Bud Spencer és Terence Hill filmnap
Két alkotást tűzünk műsorunkra kedvenceinktől: 17:30-tól a Bűnvadászok, 20:00-tól pedig az És megint dühbe jövünk című film látható eredeti szinkronnal!

2016 decemberében
Halj már meg! – közönségtalálkozó
Kamondi Zoltán fekete komédiája olyan színészeket vonultat fel, mint Kováts Adél, Ónodi Eszter és Hegedűs D. Géza. A díszelőadáson vendégeink a film alkotói.

2017 januárjában
Soul Exodus – közönségtalálkozó
Bereczki Csaba új, egész estés zenés dokumentumfilmjének díszelőadása az Apolló moziban. Vendégünk a film rendezője!

 

2017 januárjában
Szirmai Gergő Filmklub
Ismét vendégünk a Hollywood Hírügynökség vezére, az internet egyik legnépszerűbb kritikusa, Szirmai Gergő!

2017. január 31. 20.15
Royal Opera House – A trubadúr
Élő operaközvetítés a londoni Royal Opera House-ból!

2017. február 7. és 8. 19.00
Hamlet – Benedict Cumberbatch főszereplésével
A National Theatre darabja felvételről angol nyelven, magyar felirattal.

2017. február 28. 20.00
Royal Opera House – Csipkerózsika
Élő balett közvetítés a londoni Royal Opera House-ból!

Bővebb információ: www.apollomozi.hu, www.facebook.com/apollomozi

2017. január 14-15. Kölcsey Központ, Vojtina Bábszínház
Farsangnyitó Dalidó

Vízkereszt múltával Dalidóval indul a farsangi szezon. A céhinasok egykori pompás mulatságának hagyományát megidézve a debreceni szakképzők diákjai mutatják meg mesterségbeli tudásukat, inaslevelekkel járható próbák várják a vándorokat; mindeközben maskarások, muzsikusok szórakoztatnak, farsangi étkek csalogatnak.

Szombaton a Kölcsey Központ termeiben 10 órától 19 óráig vigasság
10.30 körfolyosó, Nagyterem
Nyissunk-nyissunk Dalidót! – Gulyás László és a Langaléta Garabonciások gólyalábas ceremóniája
11.00 Nagyterem
Tompeti és Barátai farsangi koncertje
Koncert után jelmezmustra ajándékokkal
„Csak tessék, csak tessék, királylányok, boszorkák, kéményseprők, mindenféle jelmezesek, ide jöjjenek!”
16.00 Bálterem
VSG Táncszínház: Csipkerózsika – zenés-táncos interaktív mesejáték nem csupán királylányoknak
17.00 Nagyterem
Abrakadabra – Szemerey László bűvészműsora, a kiskutyák sem maradnak otthon
18.00 Nagyterem
Jelmezes agymenés az Irigy Hónaljmiriggyel
A belépés díjtalan.

Vasárnap a Vojtina Bábszínházban 10 órától folytatódik a mulatság, mutatványosok csapnak nagy csinnadrattát, kicsik és nagyok próbálhatják ki magukat az egykori céhinasok játékaiban, vásári bábjátékos varázsolja el a közönséget, sőt egy bűvészinas is bemutatja tudományát.

2017. január 25. szerda 19.00 Kölcsey Központ, Nagyterem
Sebestyén Elemér: SEGÍTSÉG, MEGNŐSÜLTEM!
egyszemélyes vígjáték egy részben
Pindroch Csaba önálló estje a budapesti Thália Színházból

Vegyünk egy mindenki számára ismerős, fontos, a boldog élethez szükségszerű, de sok bosszúságot okozó és ezáltal rengeteg humorforrást adó témát! Azaz a házasságot, a nősülést. Engedjük bele a témában szakavatott, ékes tollú, nem kertelő, ötletekkel gazdag környezetbe. Ez lenne Sebestyén Elemér író alkotói közege. Fűszerezzük őszinteséggel, kevéske iróniával, egy pici érzelemmel, pár csepp könnyel és nagy adag humorral! És hívjunk hozzá egy elismert, virtuóz és őszinte játékú, nem mellesleg a témában igen jártas végtelenül szerethető színészt, aki megfőzi nekünk és bravúrosan tálalja ezt a nem mindennapi színházi fogást. (Aki nem lehet más, mint Pindroch Csaba!)

A végeredmény egy magunkra ismerős, a másik nemet megértős, vagy inkább elfogadós, nagyon-nagyon kacagtatós, egyedülálló színházi élményt nyújtó este. Olyan szórakoztató, hogy erre még az anyósunkkal is elmehetünk!

Előadja: Pindroch Csaba

Látvány: Pater Sparrow
Rendező: Radnai Márk
Producer: Pindroch Csaba, Verebes Linda

Jegyek: 2 900 Ft

2017. január 27. – március 5.
MEGIDÉZETT ÖRÖKSÉGÜNK
Visszatekintő válogatás az elmúlt Tavaszi Tárlatok műveinek legjavából

25 év – de több… Sorszám szerint elérte a negyedszázadot a megye „hivatásos” képzőművészetét reprezentálni hivatott sorozat. Pedig a rendszerváltás idején indult Debreceni Tavaszi Fesztivált (annak részeként) egy évvel követő Debreceni Tavaszi Tárlat nem előzmény nélküli: a ’70-es években az Egyetem Galériában jelentkezett, Bíró Lajos festőművész pedig egy előszóban az 1961-es (!) I. Tavaszi Tárlat méltatóját idézi: „a fiatalok előretörése a legfontosabb jellemző vonása az első tavaszi tárlatnak (…) Fellépésük elhatározó módon járult hozzá a – mozdulatlan – debreceni képzőművészet arculatának megváltozásához.”

A kiállítás ingyenesen látogatható a Kölcsey Központ nyitvatartási idejében naponta 9-től 19 óráig.

2017. január 29. vasárnap 17.00 Kölcsey Központ
Vasárnapi muzsika
A Debreceni Egyetem Tehetséggondozó programja és a Gulyás György Szakkollégium szólistáinak koncertje


2017. január 31. kedd, Kossuth tér
A Reformáció Emlékévének református megnyitója

A Magyarországi Református Egyház 2017. január 31-én egésznapos rendezvénysorozattal nyitja meg a Reformáció Emlékévét az 500 éves jubileum alkalmából. Ez az esemény az emlékév nemzetközi programjainak sorában is kiemelkedő. A Nagytemplomban 17 órakor kezdődő ünnepi istentisztelet mellett számos kulturális program várja majd az érdeklődőket: az évfordulóhoz kapcsolódó kiállítások, teológiai előadások és zenei programok. Debrecenbe, a Kossuth térre érkezik erre a napra az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) kezdeményezésére a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából útnak indított vándorkamion, ami egy interaktív kiállítótérben mutatja be a reformáció történetében meghatározó szerepet betöltő európai városokat. Összesen 19 ország 68 városát köti össze: Genfből, Kálvin városából indult el november 3-án és 2017. május 20-án ér Wittenbergbe az ottani világkiállítás megnyitójára

2017. február 9. 19 óra Kölcsey Központ, Nagyterem
Huszárfigura
Berecz András ének- és mesemondó estje

Ezen az estén Berecz András a meséről, a mesemondásról és a mesemondókról mesél. Örökölt tudomány és lelemény, szabály és szabadság törvényein tűnődik vidáman elgondolkozva.

„A mesék küzdelmet és irgalmat, vitézséget és becsületet tanítanak, igazszerelemre készítenek, vigasztalnak, jól felépített, tömör és tartalmas beszédre nevelnek. Ha a végtelen éjszakákon, és milliókon kipróbált népmesék kiforrott, tömörítő, képes gondolkozása vérré válik, a lényegre törő és lélekismerő beszédnek nyújt védelmet. Nagy szükség van rá ma, mikor sikeres a parádésan csomagolt üres beszéd.
A mese tökéletes nyelvtanár. Nem szószátyár. Helyettesíteni, pótolni lehetetlen. Ezrek, tízezrek, élők és holtak közös munkája. Százezrek kacsintanak, gondolkoznak, sírnak benne. Időmunka. Mint a cseppkőbarlang, türelmesen építkezik, befelé.” (Berecz András)

Jegyek: 2.900 Ft, 2.500 Ft

2017. február 18. szombat 19.00 Kölcsey Központ, Nagyterem
Budapest Bár

Február 18-án ismét Debrecenben a Budapest Bár! Kitűnő csapattal érkeznek és segítenek abban, hogy jókedvűen induljon az év. Novemberben a Budapest Bár Ünnep címmel új, karácsonyi lemezzel jelentkezett. A régi kedvencek mellett erről a lemezről is elhangzik majd néhány dal a Kölcsey Központban!  Fellép a Budapest Bár zenekar, valamint Behumi Dóri, Németh Juci, Frenk, Keleti András, Lovasi András, Kiss Tibor és Szűcs Krisztián.

Szívbemarkoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozása kitűnő zenészek és a magyar rockzene kultikus énekeseinek varázslatos előadásában. A 2007-ben eredetileg egyetlen lemezre születő Budapest Bár mára Magyarország egyik legnépszerűbb koncertzenekara, fesztiválok és nagyszínpadok rendszeres fellépője lett. A zenekar védjegyévé vált egyedi stílus gyökerei a 1920-30-as évekbeli, budapesti kávéházak világáig nyúlnak vissza. Az ismert és kedvelt dalokat cigányzenei alapokon, jazz, pop, rock, klezmer és számos zenei műfaji elemmel ötvözve értelmezik újra - ezzel megteremtve egy új zenei irányzat, a gypsy lounge alapjait.

Jegyek: 4.400 Ft, 3.900 Ft
2017. február 21-26. Kossuth tér, Vojtina Bábszínház
Debreceni Maskarádé

A 2017-es esztendőben, február hónapjának 21-től 26-ig tartó napjaiban kiseprűzzük a telet Debrecen városából.

Február 21-22-23-án 10 és 14 órától tanúi lehetünk Konc Király és Cibere Vajda viadalának, s a városhírű komédiások – az ORT-IKI, a Szeredás és a Vojtina Társulat bűvös-bábos csepűrágói csapnak olyan csinnadrattát, hogy a Vojtina Bábszínházban jelenlévő sokaságnak kétfelé áll majd a füle. A gólyalábas csepűrágók és a tavaszt váró aprónép elől a Tél fejvesztve menekül!

A Kossuth téren tartott vásárba február 24-26. között a Hajdú-Bihar megyei Vásárszövetség szervezésében hajdúsági, bihari és érmelléki települések hozzák el legszebb portékáikat: a vidéki gazdálkodásból származó kiváló minőségű élelmiszereket, kézműves termékeket, a hagyományos népi mesterségek remekeit.

A vásári színpadon egész hétvégén egymást követik a vidám produkciók. Szombat délután 16 órától városi sokadalom vonul a Városházától nagy télkergető hangossággal egészen a Kossuth térig. Konc Király és Cibere Vajda – bőség és böjt urai – ország-világ előtt vívják meg utolsó viadalukat, minekutána a kiszebáb elégetésével elűzzük a gondokat, a betegséget és a Telet! Elvárunk hát mindenkit!

2017. február 26. vasárnap 17.00 Kölcsey Központ
Vasárnapi muzsika
A kamarazene sokszínű világa

Februárban a Kölcsey Központban
Vinnai András: GARZONPÁNIK
science-fiction egy részben

A 011 ALKOTÓCSOPORT, A FÜGE PRODUKCIÓ ÉS A THÁLIA SZÍNHÁZ KÖZÖS ELŐADÁSA

Nóra és Alvin fordított Ádám-Éva történetet él át. Az ő sorsuk az, hogy a kihalt emberiség utolsó párjaként „újra elhinthetik az emberi faj magvát az univerzumban”. Mindezt úgy, hogy abszurd módon össze vannak zárva egy garzonban, mivel eltűnt az ajtó, amin keresztül el lehetne hagyni a lakást. Nóra és Alvin tehát kényszerűségből együtt maradnak. A lakás különleges adottságainak köszönhetően több mint háromszáz évig. Nóra és Alvin, Nóra & Alvin, Nóra Alvin, Noralvin. Mint valami fájdalomcsillapító.

„Az előadás egy néhol fanyar humorú, máskor könnyfakasztóan vicces tragikomédia, egy párkapcsolati tréninggel felérő lélektani dráma és egy misztikus elemekkel teletűzdelt, lebilincselő science-fiction emlékezetes találkozása.” – Librarius.hu

A 2015-ös Vidor Fesztivál Pulcinella-díjas produkciója.

Szereplők: Klem Viktor, Pálos Hanna, Szabó Győző | Produkciós vezető: Kulcsár Viktória, Zágoni Nóra | Rendező: Radnai Márk

Jegyek: 2.900 Ft
 

Teteje