Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep

 

Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep

Dátum: 

2016 október 22, szombat - 08:00 - 20:00

Helyszin: 

Hortobágy

A Szent Dömötör-napi Behajtás a puszta őszi ünnepe. A természet mély álmára készülődik, lehullanak a levelek, utolsó virágaikat bontják a szíki őszirózsák, gyülekeznek a darvak.
„Ősz az idő, Dömötör-nap közeledik, a juhászok a juhokat számba veszik. Egyiknek az ürüje, másiknak a csengőse, hajtja-hajtja hazafele”. A nép ajkán ilyen formában is megőrződött a hagyomány, mely szerint a hideg idő beálltával – vagyis amikor „a jószág havat hoz a hátán” - a pásztorok behajtják állataikat a pusztai legelőkről téli szálláshelyükre. Ez a szokás elevenedik meg az idelátogatók számára 2016. október 22-én, Hortobágyon, ahol a Hortobágyi Nonprofit Kft. számadói, pásztorai terelik át a kezük alá adott szürke marhákat, bivalyokat, rackajuhokat a térség jelképévé vált Kilenclyukú hídon. A 10 órától kezdődő ünnepélyen vendégeink részeseivé válnak annak a nem mindennapi élménynek, amit fogataink, lóháton érkező csikósaink, és a hídon áthaladó állatok látványa nyújt. Jelenlétükkel emelik az esemény fényét Hortobágy Örökös Pásztorai is, akik példaképként szolgálhatnak a felnövekvő nemzedéknek.
Az ünnepre ellátogatók megismerkedhetnek a behajtás néprajzi hátterével, s a látványos felvonulás után lehetőség nyílik a pásztorokkal és jószágaikkal való közvetlen találkozásra. Hortobágyi népdalok, néptánc, csikósbemutató színesíti a programot.
A Pásztormúzeum melletti téren 12:30 órakor befejeződő programot a Hortobágyi Csárdában folytathatjuk magyar szürke marhából, házi bivalyból, mangalicából készült ételekkel, cigányzene mellett. Bográcsban slambuc és szürkemarha-lábszárpörkölt fő, délután pedig a Darufesztivál színes programjai nyújtanak tartalmas kikapcsolódást.
A gyermekek számára külön érdekesség, hogy a Pásztormúzeum oldalában megsimogathatják a Pusztai Állatpark kecskéit, bárányait, vásárolhatnak „zsákbamarhát”, s ha kedvük tartja, akár szamárhátra is pattanhatnak.

A rendezvény ingyenes.
További információ:

Kovács Ágnes turisztikai és marketing menedzser
Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.
Mobil: +36 (30) 349 5128
E-mail: kovacs.agnes@hortobagy.eu
www.hortobagy.eu

Teteje