
Gyermekként Édesanyámtól sokszor hallottam: „Ne játssz az étellel!” később ahogy nőttem a Fater korholt; Ne játssz a tűzzel!
Erre most tessék, az egyik legtüzesebb fűszernövénnyel foglalkozunk és készítünk belőle – persze nem játszva – olyan különlegességeket, melyek Magyarországon ismertek, de túlnyomó részt külföldi termékek.
Hogy mit is csinálunk? Hát, chilit magyarul !
Ezt a fűszert jellemzően Mexikóhoz, a Karib-térséghez, Indiához vagy Thaiföldhöz társítjuk. De tény, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend Európában és hazánkban is!
A klasszikus magyar konyha receptjeiben nem találjuk meg , hiszen van nekünk egy méltán világhírű erős paprikánk , gondolok itt Kalocsára , Szegedre … !
A célunk persze nem is versenyre kelni az „Erős Pistával” !
Szeretnénk megismertetni nagyközönséggel ezeket az új ízeket .
Akár nyersen , akár feldolgozva az egészen apró Madár chilitől a világ egyik legerősebbjéig a Szellem chiliig . De ez már egy új történet , és mivel terjedelmes kapott egy külön linket !
Termesztünk még különleges /Naná!/ színű és formájú paradicsomokat melyek ízükkel is lenyűgözik a kíváncsi kóstolókat!
Eddig rendre többes számban írtam – készítünk , csinálunk , termesztünk – hiszen családi vállalkozásként működve próbáljuk megismertetni magunkat és még inkább termékeinket !
Szeretnénk átfogó képet nyújtani a chilikről , kitérve a jótékony hatásaira , az általunk termelteket egy-két gondolattal bemutatjuk , illetve – bár én inkább csak gasztromókus vagyok – ajánlunk recepteket is !
A chilik erősségét a Scoville-skála segítségével határozzák meg.
A Scoville teszt lényege , hogy a vizsgált paprikából oldatot készítenek , amit addig hígítanak cukros vízzel , amíg a csípős ízt érezni lehet . A csípőséget tehát a hígítás mértéke határozza meg . Például : a Habanero esetében ami akár 350.000 SHU ( Scoville egység ) értékű kivonatot is produkálhat , több mint 350.000 – szeresére kell hígítani ahhoz , hogy ne lehessen érezni erejét. Ezek a mérések viszont relatívak , mivel az egyes fajtákon belül is komoly eltérések lehetnek . Bár aki ezt „hagyományos” kóstolással meg tudja állapítani , az legény a talpán !
Íme a Scoville skála amelyen feltűntettek többféle chilit , a magyar erős paprika ezen a skálán a 20.000-es magasságban lenne megtalálható.