Közlemény

Hortobágyi Nemzeti Park
 

Közlemény

Az Európai Bizottság szakmai zsűrije a „Határon átnyúló kooperáció és hálózatépítés” kategóriában ítélte oda „A kis lilik skandináviai populációjának védelme az európai vonulási útvonal kulcsfontosságú telelő és pihenőhelyein” nevű LIFE+ projekt részére az ún. „Natura 2000 díjat”. A díjátadó ceremónia Brüsszelben, 2016. május 23-án került megrendezésre.

A projekt 4 ország 7 állami és civil szervezetének, továbbá egy nemzetközi szervezet összefogásán alapul. A projekten dolgozók a 2011 óta mintegy 15 országban, több mint 1500 embert értek el valamilyen formában, hogy összefogjanak az Európában kipusztulással fenyegetett – hazánkban fokozottan védett – kis lilik (Anser erythropus) védelme érdekében. A projekt kezdetekor az ún. fennoskandináviai kis lilik populációjának egyedszámát 50-70-re becsülték, amely napjainkra 110-130 egyedre nőtt.
A szakmai zsűri díjai mellett közönségdíjat (Citizen’s Award) is átadtak a döntőbe jutottak közül a legtöbb állampolgári szavazatot gyűjtő LIFE+ projekt részére. Idén közel 37000 szavazat érkezett a 24 döntős projektre, ami rendkívüli érdeklődést jelez.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága is nagyszámú szavazatot kapott, azonban ezt a díjat végül az ibériai hiúz (Lynx pardinus) védelmére életre hívott spanyolországi projekt nyerte el.

További információ a díjátadóról és a díjról:
http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/awards/2016-edition/aw...
 

A LIFE+ pályázatot (“A kis lilik skandináviai populációjának védelme az európai vonulási útvonal kulcsfontosságú telelő és pihenőhelyein” (LIFE10 NAT/GR/000638)) a görög Hellenic Ornithological Society (HOS/ Birdlife Görögország) koordinálja 2011 és 2016 között az Európai Bizottság finanszírozásával és a Norwegian Environment Agency társfinanszírozásával. A projekt megvalósításában az alábbi szervezetek vesznek részt: Forest Research Institute of the Hellenic Agricultural Organisation “Demeter” (Görögország), the Ministry of Environment, Energy and Climate Change (Görögország), the Bulgarian Society for the Protection of Birds (BSPB/ BirdLife Bulgaria), Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (Magyarország), UNEP/ African - Eurasian Migratory Waterbird Agreement Secretariat (AEWA), WWF Finland és Natural Heritage Services of Metsähallitus – mindkettő Finnország.

Teteje