Érdekességek az újonnan felállt Európai Parlamentről

 

Érdekességek az újonnan felállt Európai Parlamentről

Tudja­-e, hogy melyik magyar államfő nevét viseli az Európai Parlament brüsszeli központi épületének egyik szárnya? Tudja­e, hogy a testület egyik alelnöke egy magyar képviselő?
Szeptember elején megkezdi munkáját az újonnan megválasztott Európai Parlament. Az EP elnökévé a német szociáldemokrata Martin Schulzot választották újra, így 2017 januárjáig vezetheti a Parlamentet. Az intézmény egyik alelnöke Pelczné Gáll Ildikó lett.
Az Európai Bizottság új elnöke Jean­Claude Junker, korábbi luxemburgi államfő.

Az Európai Parlament a világ legnagyobb demokratikusan megválasztott képviselő­ testülete. Az intézménybe 28 tagállam állampolgárai összesen 751 képviselőt delegálnak,
Magyarországot 21­en képviselik. A Parlamentben 7 frakció lesz jelen ­ a szabályok szerint legalább 7 országból 25 képviselő szükséges a frakció megalakításához. A frakció
tagjai elnököt vagy társelnököt választanak, aki képviseli a frakciók álláspontját az Elnökök Értekezletén.

A nyári szünet után várhatóan a következő témák köré fog csoportosulni az EP munkája: energiapolitika, Európa energiafüggőségének csökkentése, és a megújuló energiaforrások előtérbe helyezése, továbbá költségvetési kérdések, melyek középpontjában az Erasmus program, a munkanélküliség és a hosszú távú költségvetés felülvizsgálata, valamint az agrárhelyzet áll. Ezeken túl a bevándorláspolitika és külpolitikai kérdések is napirendre kerülnek.

Az Európai Parlament munkája három városhoz is köthető. Brüsszel, mint az Európai Unió központja otthont ad az Európai Tanácsnak, az Európai Bizottságnak és itt található az Európai Parlament egyik székhelye is. Az un. plenáris ülésekre évente 12 alkalommal a franciaországi Strasbourgban kerül sor. A brüsszeli épület szárnyait olyan államfőkről nevezték el, akik sokat tettek az európai értékekért. Az egyik ilyen épületrész Antall József néhai magyar miniszterelnök nevét viseli.

Forrás, valamint további érdekességek, infografikák, videók:
http://www.europarl.europa.eu/portal/hu

Teteje