Önismeret az üzleti életben

 

Önismeret az üzleti életben

A munkaerő-piaci átalakulás miatt a munkáltatók nagy hangsúlyt fektetnek a vállalati ösztönzők, a munkáltatói márka építésébe, míg a munkavállalók igyekeznek megtalálni az igazi álomállást. Szakértőnk szerint azonban igazi előnyt az kovácsolhat a jelenlegi helyzetből, aki megfelelő önismerettel rendelkezik.

Napjainkban a munkaerőpiac jelentős átalakuláson megy át, a generációváltás, általános szakemberhiány, digitalizáció, a mesterséges intelligencia felhasználásának lehetőségei jelentős kihívást jelentenek a szervezetek és a munkavállalók számára egyaránt.  A jövőt illetően különböző forgatókönyvek készülnek, bár a technológia olyan mértékben alakítja át az életünket, hogy annak következményeit még nem látjuk teljes mértékben. Mindenesetre a cégek igyekeznek vonzó képet kialakítani magukról, a munkavállalók pedig megtalálni a következő álomállást. Nézzük meg, vajon mire érdemes figyelni, mi tanulhat az átalakulás során a két főszereplő, a munkavállaló és a szervezet.

Viktor Frankl osztrák pszichiáter szerint a modern ember szorongásainak nagy része összefügg az értelmetlenségérzéssel. Nem tudjuk, hogy mi adhat értelmet az életünknek, hogy mi motiválhat igazán, ezért az önismeret jó befektetés a jövőnkre nézve. Az az ember, aki tudja, hogy mitől szorul össze a gyomra, ver hevesebben a szíve, vagy izzad a tenyere, mitől lesz inspirált, boldog vagy frusztrált, hatékonyabb lesz az életben. Megismeri önmagát, a határait, a lehetőségeit, mozgósítani tudja az erőforrásait, és azt is tudja, hogy mikor kérjen segítséget. Az önismeret óriási előny az üzleti és mindennapi életben egyaránt. 

Hogyan tudhatod, hogy mi motivál igazán?

Tedd fel magadnak ezt az öt kérdést:

- mire van szükségem,
- mi okoz örömöt,
- mitől vagyok igazán lelkes,
- hogyan segít a munkám másoknak,
- mi a munkám értelme?

Ha ezekre a kérdésekre még nem tudod a választ, egyszerűen vedd észre, hogy hogyan érezed magad különböző helyzetekben, különböző tevékenységek közben. Amikor lelkes, inspirált vagy, jól érzed magad, akkor olyan tevékenységet végzel, ami motivál.  Az álommunkahely kiválasztásakor érdemes egyszerre több tényezőt figyelembe venni, van, akinek a fizetés, a fejlődés lesz az első helyen, vagy éppen a nemzetközi karrierlehetőség. Előnyösebb helyzetben van az, aki tudja, mire vágyik.

Tovább...

 

Forrás: Piac&Profit

Teteje