Új tőkeprogram az iparban

 

Új tőkeprogram az iparban

Nyolcmilliárd forint keretösszeggel szeptemberben elindult a közép-magyarországi ipari vállalkozások fejlesztését és bővítését támogató Irinyi II. Kockázati Tőkealap. A befektetéseket az a Széchenyi Tőkealap-kezelő hajtja végre, amely már 2011 óta aktív a piacon, és tőkebefektetéseivel az évtized első felében közel 100 hazai vállalkozást támogatott.

Az új tőkekonstrukció Magyarország nemzeti iparfejlesztési stratégiájának célrendszerét támogatja a beszállító cégek és az ipar 4.0 fókuszba állításával. Lássuk, mit érdemes tudni róla!

A nemzeti iparfejlesztési stratégia több eszközzel (pl. vissza nem térítendő pályázatok, képzési programok) is támogatja az ipari cégek növekedését vagy digitalizációját. Ennek lesz a tőkeoldali lába a Széchenyi Tőkealap-kezelő csapata révén a tőkepiacon egyik legkomolyabb befektetési tapasztalattal és tudással rendelkező Irinyi Kockázati Tőkealap.

A konstrukció teljesen új a tőkepiacon, a növekedési céljaikhoz finanszírozási forrást, illetve a vállalkozásfejlesztés szakmai-üzleti oldalát jól ismerő, megbízható, támogató partnert kereső ipari vállalkozásoknak korábban nem volt ilyen lehetőségük. Várhatóan több mint 40 vállalkozás kaphat majd forrást a tőkealaptól.

Támogatott iparágak

Az Irinyi Terv több olyan iparágat is meghatározott, amelynek kiemelt támogatása nemzetgazdasági szempontból hosszú távú előnyökkel kecsegtet az országnak. Ide tartozik többek között a járműipar, a speciális gép- és járműgyártás, a zöldgazdaság, a megújuló energia, az élelmiszeripar, az egészségipar, a védelmi ipar és a faipar, valamint az ezekhez kapcsolható infokommunikációs, digitális, illetve Ipar 4.0-s fejlesztések. Az SZTA révén az Alapkezelő ezen szektorok jó részében már hajtott végre tőkebefektetést.

Milyen vállalkozásokat támogat a tőkealap?

Az Irinyi II. Kockázati Tőkealap nyolcmilliárd forintos tőkekeretét kizárólag Budapesten és Pest megyében fektetheti be. Ennek ellenére az ország többi részén bejegyzett, hagyományos szektorokban működő, növekedni képes vállalkozásoknak továbbra is érdemes megkeresnie az Alapkezelőt, a jól ismert Széchenyi Tőkebefektetési Alappal ugyanis továbbra is fektethet be nagy mennyiségű tőkét.

Forrás: Piac&Profit

Teteje