Új tervek a Teslánál, Elon Musk vezetésével 1. rész

Elon Musk, Tesla
 

Új tervek a Teslánál, Elon Musk vezetésével 1. rész

A Tesla vezére emberfeletti erővel munkálkodik azon, hogy egy újabb iparágat forgasson fel teljesen.

Elon Musk neve feltehetően ismerősen cseng a befektetésekkel foglalkozók számára. A legismertebb vállalkozása a Tesla elektromos autókat előállító cége, amelynek részvényárfolyama a 2010-es 17 dolláros IPO óta mára erősen 300 dollár fölé csúszott. A Tesla 3 elnevezésű elektromos "tömegautó" fejlesztésével az egész tradicionális autóipart kardinális pályamódosításra kényszerítheti, ha tervei révbe érnek. Van azonban még egy vállalata (plusz még egy, de erről a későbbiekben), amely hasonló sikertörténetet indíthat el egy másik területen, ez nem más, mint a SpaceX. És nem csak azon okból, mert egy profi módon innovatív cég, amely esetleg megtöbbszörözheti értékét. Hanem mert akár forradalmat is kiválthat az űrbéli szolgáltatások piacán. Olyan cégek is nyújthatnak ma még ismeretlen, űrbéli szolgáltatást a jövőre nézve, akiket a jelenlegi pályára állítási kiadások eltántorítottak régebben.

Érjük el a világűrt kedvező áron!

Űreszközök pályára állítása egészen az elmúlt dekádokig állami vállalkozásnak tűntek világszerte. A szükséges hatalmas kiadások és fejlesztési erőforrások miatt. Természetesnek tulajdonítjuk, hogy űrhajót vagy műholdat nagy országok nagy állami cégei állítanak pályára még az esetben is, ha sok helyzetben az alapvető fejlesztéseket magáncégek látják el. A fejlesztési és kilövési költségek összevetése nem egyszerű, mert a legtöbb esetben speciális fejlesztésekről és ritkán transzparens szerződésekről van szó. A kereskedelmi célú kilövések költségei még valahogy kapcsolhatóak publikus listaárhoz, de az állami vagy katonai célt szolgáló rakéták költségeit csak ügyeskedő költségvetési nyomozással lehet kideríteni ott, ahol legalább ezek az adatok bárki számára hozzáférhetőek.

Az biztos azonban, hogy ha valaki rendelkezik egy innovatív ötlettel a Földön, amely az űrben játszódna, hamar belefut abba problémába, hogy a pályára állítás csillagászati költségei dugába dönthetik még a legklasszabb ötletet vagy elképzelést is.

Így jutunk el Musk a SpaceX megalapításához. Elon Musk számtalanszor ismételt célja, hogy a SpaceX fejlesztéseivel a Föld körüli pályára állítás költségeit a most hatályos árak tizedére vigye le. Ha pedig ezek a kiadások megtizedelődnek, megszaporodhat azon vállalatok száma, akik ideáikat a Föld körül tudják megvalósítani. Ennek köszönhetően egy lassan növekvő iparág egy sokkal erőteljesebb növekedési pályára állhat. 

[[{"fid":"12980","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Elon Musk Tesla, Space X","field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Elon Musk Tesla, Space X","field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"alt":"Elon Musk Tesla, Space X","class":"media-element file-default","data-delta":"1"},"link_text":null}]]

 

Cimkék: 
Teteje