1,3 millió állampolgár gondolkodik...

Külföldi munkavállalás
 

1,3 millió állampolgár gondolkodik...

1,3 millió állampolgár gondolkodik, hogy elhagyja Magyarországot

A munkahelyi kollektívával, az előrelépési lehetőség hiányával, a főnökséggel, de leginkább a munkabérekkel elégedetlenek az itthoni dolgozók, tudtuk meg a Dreamjo.bs reprezentatív felmérésből. 71 százalékuk lehetőséget lát arra, hogy otthagyja jelenlegi munkáltatóját, és mintegy 1,3 millióan képesek volnának külföldön szerencsét próbálni. Az állásközvetítő portál eldöntötte, hogy a Szerethető Munkahely Díj keretében bebizonyítja: léteznek olyan munkahelyek Magyarországon, amelyekért érdemes hazánkban maradni, és amelyek rendelkeznek mindazokkal az ismérvekkel, mint külföldi vetélytársaik.

Az aktív dolgozók 71 százaléka nyitott egy új pozícióra, közülük pedig mintegy 1,3 millióan örömmel költöznének külföldre, ha ott lehetőségük adódna jobb munkahelyen dolgozni. A DreamJo.bs felkérésére alkotott reprezentatív kutatásból kiderült, leginkább a 18-29 éves, városban élő férfiak gondolkodnak azon, hogy egy jobb állás reményében elhagyják a magyar hazát. Az elégedetleneknek elsősorban alacsony fizetésük okozza a problémát (74%), vagy nem jönnek ki a felettesükkel (47%). A többség számára nem ad büszkeséget a munkája (38%), vagy hiányolják a megfelelő munkakörülményeket, illetve a tanulási és karrierlehetőséget (36, 35, 35%).

Érdemben javíthatnának a helyzeten a hazai cégek. Nem kizárólag a magyar vállalatokon múlik a kivándorlási kedv alakulása, de a felelősségük megkérdőjelezhetetlen. A DreamJo.bs által megtartott kerekasztal-beszélgetésen a felsőoktatásból, vállalati és civil szférából érkezett szakemberek összegyűjtötték, hogy mik a leglényegesebb lépések afelé, hogy egy itthoni dolgozó számára valós alternatíva lehessen magyar cégnél elhelyezkedni.

A nemzetközi cégek nagyobb erőforrásaik miatt egyszerűbb helyzetben vannak, de egy kevés akarattal bármelyik kisebb hazai vállalkozás tehet azért, hogy ideális munkahellyé váljib.

A szakemberek úgy látják, hogy az első lépések között kell lennie a támogató munkahelyi környezet és kultúra megalkotásának, a megfelelő vezetői attitűd kialakításának. Mint kifejtették, csak a főnökségen múlik, hogy mit kívánnak el a beosztottjaiktól, és hogyan kommunikálják mindazt. Az ő felelősségük építő kihívásokat és fejlődési lehetőségeket adniuk a kollégák „kezébe.

„Itt az ideje megmutatni: Magyarországon is vannak olyan munkahelyek, amikben lehet hinni, amik fejlődnek, és ahol egyszerűen jó dolgozni” – érvelt Németh Anna, a DreamJo.bs társalapítója. A cégnél eldöntötték, hogy a szakértői beszélgetésben felmerült szempontok szerint összegyűjtik, majd bemutatják a ténylegesen kedvelhető itthoni vállalatokat. A legkiválóbb vállalkozásokat pedig jutalomban részesítik. „Célunk, hogy év végéig megtaláljuk és bemutassuk Magyarország legszerethetőbb munkahelyeit. Azokat a cégeket, amelyekért érdemes lehet itthon maradni” – egészítette ki mondandóját Németh Anna.

A DreamJo.bs Szerethető Munkahely díjára 2017. szeptember 7-étől a szerethetomunkahelyek.hu oldalon keresztül pályázhat minden olyan, legfeljebb 250 főt foglalkoztató magyar vállalat, ahol a vezetők és munkavállalók egyaránt úgy vallják: az ő cégükhöz kellemes bejárni dolgozni.

Cimkék: 
Teteje