Adathalászat lehet minden harmincadik e-mail

 

Adathalászat lehet minden harmincadik e-mail

Manapság egyre több megtévesztő vagy adathalász e-maillel találkozhatunk, ilyenek a gyanús webshopok, a nyereményjátékos e-mailek, vagy az olcsó repülőjegyek.

A statisztikák alapján évről évre növekszik azon felhasználók, online vásárlók száma, akiket adathalász támadás ér. Tavaly jellemzően június és július között történt a legtöbb eset, átlagosan minden harmincadik e-mail bizonyult adathalász üzenetnek. A magyar internetezők is ki vannak téve a csalóknak, hiszen 2017-ben 1000 milliárd forintot tett ki a hazai online kiskereskedelmi forgalom.

A hazai adathalász támadások közül a legjelentősebb az egy euróért WizzAir repülőjegyek. Ez a csalás a közösségi oldalon, a Facebookon terjedt, ahol a kiberbűnözők személyes és bankkártya adatokat is elloptak. A csalók azonban nemcsak repülőjegyekkel, hanem olcsó utazási lehetőségekkel is csábítanak. Mindig legyünk résen, mielőtt megadjuk valahol az adatainkat, mert később többet is bukhatunk néhány ezer forintnál.

De mik a hamis webáruház ismérvei?

  • Az ár túl szép, hogy igaz legyen. Vagyis, egy több százezer vagy milliós termékek csupán néhány tízezer forintba kerül, amit a csalók ingyenes házhozszállítással bolondítanak meg.
  • Igen egyszeerű a weboldaldizájn, hiszen nem fordítanak rá túl sok energiát, az ár úgyis mindent visz.
  • Túl nagy a választék, bármilyen márka termékét megtalálhatjuk az oldalon, ami irreális, hiszen az elektronikus kereskedelemnek is vannak méretgazdaságossági szempontjai.
  • A visszafizetésre vonatkozó szabályok jellemzően tisztázatlanok, vagy hiányoznak, hiszen másoktól lopják a szövegeket, sokra pedig nem megyünk velük.
  • Gyakran előfordul, hogy a csalók kontaktnak valaki más elérhetőségét adják meg, akik nem is tudnak róla. Emiatt érdemes minden esetben utána nézni a cégnek, hogy valóban létezik-e vagy csak kamu.
  • Ha a hamis áruházakkal a közösségi oldalakon találkozunk, akkor érdemes a visszajelzéseket kritikusan olvasni, hiszen a pozitív kommentek rendszerint kamu profilokról érkeznek, akik mindennel elégedettek, nekik minden csodálatos, ez azonban csupán a megtévesztés része.
  • Jellemző rájuk, hogy hamis weboldalcímeket használnak, egy-két apróságot változtatnak az eredeti termékweboldalhoz képest, vagy hozzátesznek egy plusz szót, és ezt regisztrálják. Például eredeti: www.michaelkors.com, míg a hamis, talán vírusos oldal pedig: www.michaelkorrs.com.
  • Hatalmas kedvezmények, semmitmondó webcím, túl olcsó áruk. Vannak olyan oldalak, ahol akár 90%-os kedvezménnyel is kínálhatnak termékeket (például: srostore.com). Ezeket a termékeket érdemes ismert, megbízható oldalakon ellenőrizni, hogy ott mennyibe kerülnek.
  • A hamis weboldalakra nem jellemző az adattisztaság, vagyis, hogy helyesek legyenek náluk a felhasználói adatok, hiszen soha nem fognak semmit kiszállítani. Egyetlen hely van, ahol nézik az adatok helyességét, ez pedig nem más, mint a kártyaadatok, amit ugye azonnal le is tudnak terhelni az árral, de szállítani természetesen nem szállítanak. Ilyen kockázatos oldalak lehetnek: scamadviser.hu, https://transparencyreport.google.com/, és a https://www.scamadviser.com/ is.

Teteje