Buddhista robot szerzetes az emberiség szolgálatában

tudomány és vallás, buddhizmus, mesterséges intelligencia, robotszerzetes
 

Buddhista robot szerzetes az emberiség szolgálatában

Néhány évvel ezelőtt Peking egyik külvárosi buddhista templomában szolgálatba állt egy kis robotszerzetes. Jó szolgálatot tehet a kis „robomonk”, hiszen a szerzetesek elhatározták, hogy tovább fejlesztik őt. Mesterséges intelligencia beépítésével növelik bölcsességét.

A Sárkányforrás (Lungcsüan) lakói tíz évvel ezelőtt kezdték használni a technológiai vívmányokat, hogy azokat a működésük, s ezáltal a buddhista kultúra szolgálatába állítsák. Már az elején blogokat írtak kilenc nyelven (!) Nem csoda, hisz az ország legtanultabb szerzetesei élek itt, akik között sok kutató található.

A szóban forgó kis robotot Hszian’er-nek hívják, s Hsziantu mester, a buddhista intézmény mesterséges intelligencia és információs technológiai kutatócsoportjának vezetője az 5. Kínai Robotop csúcstalálkozón meg is igényelte számára egy korszerű mesterséges intelligencia fejlesztését.

A kis robotot, aki mindössze 60cm magas, 2015-ben a templom technológiai csoportja alkotta meg teljesen önállóan. A kis gépszerzetes képes mantrákat mondani és tud válaszolni bizonyos alapkérdésekre a buddhista tanításokkal kapcsolatosan. Ki gondolná, hogy már van is 1,37 millió rajongója, akik naponta százezer üzenettel bombázzák, s ő bizony mindre válaszol a WeChat mikroblogon.

Amikor a robot készítői visszanézték az üzeneteket, azt látták, hogy a legtöbb kérdés a szerelemmel, a stresszel, a haraggal, és az élet zűrzavaraival kapcsolatos. A válaszokat egyébként Hszücseng mester gondolatai alapján adja a kis robot.

A Sárkányforrás temploma most azt tervezi, hogy javítani fogja a robotszerzetes nyelvi képességeit, és az adatfeldolgozó funkcióit. Így egy harmadik generációs Hszian’ert hoznak létre.

Hszianfan mester, aki megálmodta Hszian’ert, azt mondja, hogy a tudomány és a vallás nagy barátok, ötvözésükkel a fejlődést szolgálhatjuk, ezért a kis szerzetes robotunk nagyszerűen megtestesíti a buddhizmus bölcsességét. Úgy gondolja, hogy az okostelefonok világában nagyon nagy szükség van arra, hogy valami betöltse a felgyorsult világban keletkező űrt, gondozza az emberek lelkét.

Ez lenne Hszian’er.

tudomány és vallás, buddhizmus, mesterséges intelligencia, robotszerzetes

Teteje