h, 12/02/2013 - 00:32
Az őszi-téli időszakban mindig több mézet fogyasztunk, mint az év többi szakaszában.
Hogy ne csak a teába vagy kenyérre kenve fogyasszuk, szívesen teszünk süteményekbe is.
Most egy receptet adunk, mely az egyik legfinomabb mézes sütemény! Hol vehetünk valódi,
minőségi mézet? Debrecenben a Mézkuckó üzletében a Darabos utcában, a Pláza mögött.
Csíkos sütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg porcukor
2 db tojás
4 dkg sütőmargarin
2 evőkanál méz
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál tejföl
30 dkg liszt
A piskótatekercshez:
8 db tojás
16 dkg porcukor
16 dkg liszt
1 csomag sütőpor
6 evőkanál víz
lekvár
A krémhez:
2 csomag vaníliás puding
7 dl tej
30 dkg sütőmargarin
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat a porcukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a kissé megolvasztott margarint, 

a langyos mézet, végül a szódabikarbónával elkevert lisztet, és jól összedolgozzuk.
Kikent, lisztezett, közepes lemezen két vékony lapot sütünk belőle.Elkészítjük a piskótatésztát,
megfelezzük, és külön-külön megsütjük. Sütés után még melegen baracklekvárral megkenjük, feltekerjük.
Ha kihűlt, kb. 1 centis szeletekre vágjuk.A krémhez 2 csomag vaníliás pudingot megfőzünk 7 dl tejben,
kihűtjük. 30 dkg margarint 20 dkg porcukorral jól kikeverünk, majd összedolgozzuk a kihűlt pudinggal
és 2 csomag vaníliás cukorral.Az egyik mézes lapot megkenjük a krém felével, majd vízszintes sorokban,
szorosan rárakjuk a felszeletelt piskótatekercseket. Amikor a tekercseket a krémre rakjuk, legjobb az
aljukat egymással szembe illeszteni, kissé laposabbra nyomva. A kimaradt résekbe piskóta darabot teszünk.
Erre jön a krém másik vele. Végül befedjük a másik tésztalappal.Porcukorral meghintve tálaljuk.
A süteményt a tekercsekre merőlegesen szeleteljük.
A napraforgó mézet ajánljuk, mellyel puhább, finomabb lesz a sütemény!
Jó étvágyat!
Cimkék: