Debrecen az újépítésű lakások vidéki fellegvára

 

Debrecen az újépítésű lakások vidéki fellegvára

A Duna House adatai alapján Debrecenben a tavalyi év második felében 11 százalékkal drágultak a panellakások az előző év ugyanezen időszakához képest, amivel megközelítették a használt tégla lakások árait, amik nem változtak ilyen drasztikus mértékben. Az újépítésű projekteket és lakásokat illetően Debrecenben is érezhető az országosan is emelkedő kereslet és kínálat egyaránt, az átlagos négyzetméterárak 400 ezer forint körül mozogtak tavaly. A szakemberek igen nagy érdeklődést tapasztalnak ilyen árakon is, Debrecen kiemelt övezetében nem egy újépítésű projekt minden lakása még „asztalról” a kivitelezés elindulás előtt értékesítésre kerül. Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a CSOK 10+10 konstrukcióban vásárlók száma.

„2017-ben Debrecenben újépítésű ingatlan értékesítési tranzakciók tekintetében sok éves rekordok dőltek meg. Számos nagyobb beruházás fejeződött be, kiemelkedően jól sikerült értékesítési eredménnyel. 2018-ra is várhatóan ez lesz jellemző figyelve a már épülő és a hamarosan piacra kerülő projekteket. A beruházók, építőipari vállalkozások a belváros, belváros közeli területekre összpontosítanak, hiszen érezhetően a kereslet is ide koncentrálódik.” – nyilatkozta Lévainé Julika, a Duna House debreceni új építésű ingatlanok értékesítője. „Az ingatlant vásárlóknak érdemes arra számolni, hogy a várható befejezés időpontját ne kőbe vésett időpontnak tekintsék, és már kezdetben kalkuláljanak azzal, hogy csúszások előfordulhatnak. A tavalyi évben az igen kemény tél okozta ezek többségét, idén leginkább a szakember hiány lehet az elsődleges oka a beruházások elhúzódásának.

A tavalyi év második felében a használt téglalakásokat átlagosan 296 000 forintos négyzetméteráron és így 16,3 millió forintos fajlagos áron lehetett kapni Hajdú-Bihar megyében. Panellakások tekintetében a megyei átlag 253 ezer forintos négyzetméterárat és 13,4 millió forintos fajlagos árat mutatott. Használt lakások tekintetében Hajdú-Bihar megyében 5% körüli alkura volt lehetőség ingatlan vásárlásakor.

Hazai helyzet országosan

A tavalyi év kiemelkedő volt a lakóingatlanpiacon, folytatódott a 2014 óta tartó kilábalás. Az ingatlanárak 12% környéki emelkedése mellett az elmúlt 8 év legmagasabb tranzakciószámával zárhatott a piac. A Duna House becslése alapján tavaly közel 150 ezer tranzakció valósult meg, az idei évben ennek további emelkedése várható, amely így már meghaladhatja a 160 ezret. Az árnövekedés kisebb mértékben vidéken is jellemző volt. A Duna House adatai alapján Veszprém megye átlagértékei voltak a legkiemelkedőbbek, amely 367 ezer forintos négyzetméter-, és 21 millió forintos fajlagos árat jelentett. Legalacsonyabb négyzetméter áron Békés megyében lehetett tégla építésű lakást venni, itt átlagosan 155 ezer forintot kértek egy négyzetméterért.

A sajtóközleményben található számok a Duna House hálózat által az adott időszakban az adott területen értékesített ingatlanok vételára alapján kerültek kiszámításra. A Duna House ingatlanpiaci elemzéseit és legfrissebb számait megtalálják a Duna House Barométer kiadványában: https://dh.hu/barometer

 

 

Teteje