A Debreceni Egyetem orosz központja

Orosz központ Debrecenben
 

A Debreceni Egyetem orosz központja

Bútorokat, könyveket és egy Orosz Központot is kapott a Debreceni Egyetem Putyin alapítványától

A kezdet

A Debreceni Egyetem vezetése Vlagyimir Putyinnak díszpolgári címet szavazott meg. Az orosz elnök még nem tudta átvenni a kitüntetést, ezért jövő év elején visszajön érte. Azóta a hvg.hu kiderítette azt is, hogy  sürgős volt Putyinnak odaadni a címet. A kitüntetés miatt sokan felháborodtak, a Debreceni Egyetem Facebook-oldalán az intézményt elkezdték alacsonyra értékelni. Egy idő után az értékelési lehetőségnek végett vetettek. Az egyetem több tanszéke elhatárolódott az egyetemi szenátus döntésétől, Vajda Mihály pedig lemondott professzor emeritusi címéről.

Egy elképzelt közösség, egy orosz világ

Az korábban is tudott volt, hogy a Debreceni Egyetem együttműködik  a Russzkij Mir (jelentése: orosz világ) Alapítvánnyal, a 24.hu most megkapta a vonatkozó megállapodásokat.

A szerződések tartalma különösen érdekes, ha megjegyezzük, hogy 2007 júniusában Vlagyimir Putyin elnök írta alá a Russkij Mir Alapítvány létrehozásáról szóló rendeletet, melynek célja „az orosz nyelv népszerűsítése, valamint az orosz nyelvű oktatási programok támogatása külföldön”.

Forrás: 24.hu

A teljes cikk idekattintva olvasható el

Teteje