A digitális ikrek előnyei

digitális ikrek, IoT
 

A digitális ikrek előnyei

A „digital twins” elnevezésű technológia azt jelenti, hogy fizikai dolgokat, objektumokat digitálisan leképeznek, s ezzel az intelligens berendezéseket hatékonyan tudjuk kihasználni.

A Gartner úgy látja, hogy az iparban a nagyvállalatok 50%-a biztosan élni fog ezzel a módszerrel 2021-ig. Az Internet of Things eszközeinek felhasználása drága állóeszközök digitális leképezése céljából (pl. dízelmotorok, turbinák vagy az építkezéseken, bányászatban használt munkagépek).

A digitális ikrek alkalmazásával szimulálhatók, ellenőrizhetők, tesztelhetők lehetőségek, esélyek, így még a gyártás előtt meggyőződhetnek egy-egy ötlet hatékonyságáról. Előre feltárhatók, megelőzhetők hibák vagy problémák, valamint visszajelzés kapható a gépek állapotáról és működéséről. A központi elérés miatt könnyedén elérhetőek az éppen szükséges adatok.

Az előnyökhöz tartozik még, hogy az eszközök működése jobban megérthetővé válik, a megértés pedig a hibák megelőzést segíti elő nagy mértékben vagyis időben megváltoztatható akár a működési környezet.

Nagyobb pontosság: a viselkedési minták megértése és a fejlett gépi tanulási algoritmusokban rejlő lehetőségek kihasználása lehetővé teszi, hogy az időben előre- és visszafelé haladva jobban átláthatóvá váljon, hogyan funkcionál egy eszköz egy adott „forgatókönyvben”. Ezzel az esetlegesen fellépő hibák még azelőtt elháríthatók, hogy valójában megtörténnének. Mivel nagyobb az átláthatóság, könnyebben megjósolható egy adott termék élettartama, így a termelékenység is n9velhető,

Az előrejelzések, a hibák megelőzése pedig a költségek csökkentéséhez vezet.

Egyenlőre a digitális ikreket egy nagyobb rendszer részeként tudják alkalmazni illetve vizsgálni, de nagy előnye, hogy használatával a különféle szoftveres alkalmazások távoli eszközökkel is összekapcsolhatók, hogy befolyásolják azok állapotát vagy bizonyos műveletek végrehajtására utasítsák azokat.

digital twin, IoT

Cimkék: 
Teteje