Drónok az okos farmokon

drónok a mezőgazdaságban
 

Drónok az okos farmokon

Az agrárszektornak több kérdéssel és kihívással kell szembenéznie a következő időszakban. Ilyen fontos tényező a felgyorsult népességnövekedés, az erősödő urbanizáció, a még művelés alá vonható földterületek folyamatos csökkenése, az alacsony foglalkoztatás, illetve a Föld népességének jövőbeli élelmezési problémája. A PwC tanulmánya alapján extenzív módon nem oldható meg az egyre növekvő népesség igényeinek a kielégítése.

Az agrárszektorban hamarosan új technológiák, komplex, automatizált technológiai ökoszisztémák fognak kialakulni, köszönhető ez a technológiai forradalom és az ipar 4.0 elterjedésének. Az úgynevezett okos farmokon olyan technológiák lesznek mindennaposak, amik eddig elképzelhetetlenek voltak talán, mint a robotok, önjáró gépek, 3D nyomtatók, szenzorok, vagy drónok.

Modern adattárházak fogják az eszközök által generált adatokat tárolni, ilyen tárház például a felhő. A gépek és az ökoszisztéma együttműködését a Big Data módszereken alapuló prediktív adatelemzés és a mesterséges intelligencia teszi majd lehetővé és életszerűvé.

A jövő farmjait két technológiai hatás igen jelentős mértékben fogja majd befolyásolni, vagyis az új technológiák megjelenése, illetve az automatizált technológiai ökoszisztémáknak a kialakulása. Az okos farm koncepció ezen trendek mentén került kialakításra.

Az okos farmokon mind a talajmérés, mind az ültetés drónok segítségével történik majd. A gazdaság automatikus irányító központja képes lesz majd meghatározni, hogy az önjáró gépeknek mikor, melyik területre kell kimenni és öntözni, tápanyagokat, vegyszereket kijuttatni, mindezt a talaj tápanyagtartalmának, nedvességének, növények nedvességigényeinek megállapításával, illetve a meteorológiai állomás adatainak összevetésével.

A prediktív adatelemzések azt is lehetővé teszik, hogy előre tudják, mikor várható a gépek meghibásodása, annak jellege. Ezekre ideiglenes 3D alkatrészek nyomtatásával készülhet fel a gazdálkodó, így rövidítheti a javítás miatt történő leállást.

A gazdálkodók feladatai és mindennapjai teljesen átalakulnak az okos farmokon a technológiai fejlődés következtében. Az operatív feladatokat felváltják a valódi irányítások és stratégiai döntések meghozatala, amire korábban nem volt ideje a gazdáknak. Osztovits Ádám szerint ez akár egy táblagéppel is megoldható lesz.

Az új technológiák sok problémát fognak orvosolni, általános probléma megoldásról azonban mégsem beszélhetünk. Az okos farm koncepció technológiai elemeit már hazánkban is elérhetik a gazdák. A legnagyobb kihívás az, hogy a gazdaságok hogyan tudják bevezetni az eltérő igényeikhez. Ha képesek testreszabottan alkalmazni az eszközöket, akkor költséghatékonyságot, illetve hatékonyságjavítást érhetnek el.

Cimkék: 
Teteje